• Armin Laschet heeft volgens Duitse media intern zijn vertrek aangekondigd als leider van de CDU.
  • Zijn partij leed een historische nederlaag bij de parlementsverkiezingen van 26 september.
  • Maar op een persconferentie donderdagavond zinspeelde Laschet wel op opstappen, maar kondigde hij zijn ontslag nog niet aan.

De Duitse politicus Armin Laschet heeft tijdens een persconferentie in Berlijn gezinspeeld op zijn vertrek als leider van de CDU, maar kondigde niet zoals verwacht zijn ontslag aan. Duitse media meldden kort daarvoor dat Laschet zijn functie zou neerleggen als gevolg van de verkiezingsnederlaag van zijn partij.

De christendemocratische CDU en zusterpartij CSU leden onder leiding van Laschet een historische nederlaag bij de parlementsverkiezingen van 26 september. Hij vindt dat de CDU toe is aan een reorganisatie en nieuwe mensen nodig heeft aan de top. De politicus zal een datum voorstellen voor een partijcongres om “de personele kwesties aan te pakken”.

Laschet werd binnen de christendemocraten aangewezen als de opvolger van vertrekkend bondskanselier Angela Merkel. Hij versloeg CSU-leider Mark Söder in de interne strijd om het kandidaat-kanselierschap, maar wist niet genoeg kiezers achter zich te krijgen om het conservatieve blok te verzekeren van een nieuwe termijn in de regering.

De CDU/CSU werd bij de verkiezingen de tweede partij van Duitsland, achter de sociaaldemocraten (SPD) van Olaf Scholz. Dat kwam mede door de impopulariteit van Laschet. Hij werd in de aanloop naar de verkiezing achtervolgd door schandalen. Zo lag Laschet onder vuur omdat hij aan het lachen was tijdens een toespraak van de president tijdens hun bezoek aan een door overstromingen getroffen gebied.

Ondanks dat het conservatieve blok met 24,1 procent van de stemmen te maken had met het slechtste landelijke verkiezingsresultaat van de partij ooit, maakte Laschet vaak duidelijk alsnog een regering te willen vormen. Het liefst met De Groenen en de FDP. Die zijn donderdag gestart met formele coalitiegesprekken met de SPD en gaan daar maandag mee verder, maar sluiten latere onderhandelingen met de CDU/CSU nog niet uit.

LEES OOK: Dit is SPD-leider Olaf Scholz, de mogelijke nieuwe bondskanselier van Duitsland met een teflonlaag waar Mark Rutte jaloers op kan zijn