• Argentinië hoopt op het ultieme succes voor de nationale voetbalploeg onder leiding van Lionel Messi op het WK in Qatar.
  • Dat kan ook de Argentijnse economie een beetje helpen.
  • Maar voor het land is succes van de nieuwe minister van Financiën Massa op de langere termijn belangrijker dan het succes van Messi & co, stelt valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.

ANALYSE – De nederlaag van Oranje tegen Argentinië kwam vrijdagavond keihard aan. In Buenos Aires werd flink gefeest, maar het is te hopen voor de Argentijnen dat Massa zich volwassener gedraagt dan Messi.

Advocaat Sergio Massa is sinds begin augustus minister van Financiën van Argentinië. Zijn voorganger Silvina Batakis hield het slechts 24 dagen vol op die post. Massa staat voor een flinke uitdaging, want met de Argentijnse economie gaat het niet al te best.

Met name de hoge inflatie doet heel veel pijn. Volgens peilingen onder economen kan de inflatie in Argentinië deze maand zelfs uitkomen op 100 procent.

Dat is voor een deel het gevolg van de vrije val van de Argentijnse peso. Ten opzichte van de euro is de munt in de afgelopen twaalf maanden met met meer dan 50 procent gedaald. Over een periode van tien jaar komt die schade zelfs uit op meer dan 95 procent.

Lange weg te gaan voor economie van Argentinië

De inflatie wordt vooral gevoed door het enthousiasme waarmee Argentinië de geldpers laat draaien om gaten in de begroting te dichten.

Een van de speerpunten in het beleid van de nieuwe minister van Financiën is om een einde aan te maken aan de enorme groei van de geldhoeveelheid. Hij streeft ernaar om het begrotingstekort te verkleinen tot 2,5 procent dit jaar en 1,9 procent in 2023. Daarmee geeft hij niet alleen in eigen land een duidelijk signaal af, maar ook in internationaal opzicht.

Het IMF heeft dat signaal al snel opgepikt. Begin oktober werd bekend dat de organisatie een steunpakket van 3,8 miljard dollar vrijgeeft. Maar zelfs met zijn voortvarende fiscale beleid en de steun van het IMF heeft Massa na een goede start nog een lange weg te gaan.

Argentijnen proberen nog altijd op allerlei manieren snel in waarde dalende peso’s om te wisselen in meer waardevaste dollars.

Om dat te voorkomen, heeft het land allerlei maatregelen ingevoerd om het lastiger te maken om geld te wisselen. Bovendien heeft de centrale bank een heel systeem opgezet om de munt per sector te laten devalueren.

In Argentinië zijn er bijvoorbeeld sojaboon-dollars voor exportinkomsten van sojabonen. Er zijn techdollars voor technologiebedrijven die zakendoen over de grens en zelfs Coldplay-dollars om kaartjes te kopen voor internationale shows.

Er is momenteel ook een Qatar-dollar. Die wordt gebruikt om relatief veel belasting te kunnen heffen op creditcardbetalingen van Argentijnse toeristen in het buitenland. In dit opzicht is het goed nieuws dat Argentinië in ieder geval nog tot komend weekend actief is op het toernooi.

Een zege van de Argentijnse nationale voetbalploeg bij het WK in Qatar zou het land zelfs een kleine economische impuls kunnen geven. Maar voor de Argentijnen is het te hopen dat de successen van Massa op de lange termijn die van Messi overschaduwen.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.