Leerplatform voor bedrijven Archipel Academy neemt branchegenoot Conclusion Learning Centers (CLC) over van it-bedrijf Conclusion, zo maakte de onderneming uit Zaltbommel donderdag bekend.

Wat Archipel Academy voor de overname neertelt, maakt het bedrijf niet bekend aan Business Insider.

De naam CLC zal per 1 maart ophouden te bestaan. Alle dertig medewerkers van CLC komen voor Archipel Academy te werken, meldt Archipel-oprichter en CEO Omar Zakaria Fouab aan Business Insider: “Er vallen geen ontslagen. We willen deze mensen juist vanwege hun expertise.”

Met de nieuwe overname valt ook het in 1999 opgerichte digitale leerplatform Class in handen van Archipel Academy. Ministeries en grote gemeenten maken gebruik van dit platform. Fouab: “De medewerkers van CLC werken al lang met Class en wij kunnen hun kennis goed gebruiken.”

Fouab ziet de overname dan ook als mogelijkheid om zijn "presence" in de overheidssector te vergroten. Het bedrijf levert al aan de Rijksoverheid, maar heeft verder vooral klanten in de bedrijvenwereld, zoals Philips, KPMG en Bosch.

Nederlands digitaal opleidingenplatform heeft grote internationale ambities

Archipel Acacemy heeft forse ambities in Europa en zelfs in de Verenigde Staten. De opleider wil dit jaar uitbreiden in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland.

Voor het einde van 2024 wil Archipel Academy ook actief zijn in Scandinavië, Oostenrijk, Switzerland en de Verenigde Staten. Het bedrijf plant de komende drie jaar in totaal zes overnames in deze landen.

Het bedrijf haalde afgelopen jaar 13 miljoen euro op bij het Amsterdamse private-equityhuis Pride Capital Partners. Met dit kapitaal nam Archipel Academy indertijd branchegenoot Edubookers over.

Archipel telt een bestand van 3.000 opleiders en biedt ruim 70.000 opleidingen en trainingen aan.

Volgens Fouab worden de huidige investeringen gefinancierd uit de "eigen cashflow". Zijn bedrijf is volgens de ondernemer winstgevend, al wil hij geen cijfers bekendmaken.

Archipel Academy werkt momenteel aan de afronding van twee overnames in Europa, aldus Fouab. Eén daarvan, in het Verenigd Koninkrijk, verwacht de CEO dit kwartaal af te ronden. "Deze overnames financieren we uit eigen middelen of met onze bestaande aandeelhouder."

Fouab wil volgend jaar op zoek naar een vervolginvestering. Dit jaar stelt hij het nog te druk te hebben met het doen van overnames. "We worden nu al platgebeld door investeerders, maar dat heeft echt geen zin. We financieren alles nu goed uit eigen middelen. We zetten alle investeerders op een lijstje en contacteren ze volgend jaar weer."

Archipel Academy heeft 70.000 opleidingen op platform

Bij het Zaltbommelse Archipel Academy werken door de overname 175 mensen. Dat is een forse stijging ten opzichte van 2021, toen er volgens het meest recent gedeponeerde jaarverslag bij de Kamer van Koophandel (KvK) nog ruim 50 mensen op de loonlijst stonden. Voor het einde van dit jaar wil Archipel ruim tweehonderd medewerkers op de loonlijst hebben staan.

Archipel Academy ontstond in 2019 vanuit opleider Schouten & Nelissen, waar Fouab indertijd werkzaam was. Fouab wilde vanuit één bedrijf allerhande opleidingen aanbieden. Hij vond de markt "erg versnipperd", zei hij er afgelopen jaar over tegen zakenblad Quote. Schouten & Nelissen heeft volgens de ondernemer geen belang in Archipel, wel is president-commissaris Jan-Hein Schouten mede-aandeelhouder.

Archipel telt een bestand van 3.000 opleiders en biedt ruim 70.000 opleidingen en trainingen aan. Het bedrijf stelt afgelopen jaar een transactievolume van ruim 100 miljoen euro te hebben gehad. Voor eind 2024 mikt het concern op een transactievolume van 350 miljoen euro.

LEES OOK: 24 grote bedrijven maken (bijna) geen vliegreizen onder de 700 kilometer meer vanwege het klimaat: Philips, ABN Amro en het Rijk doen mee