• Werkgevers blijven in vacatureteksten vaag over essentiële arbeidsvoorwaarden, blijkt uit onderzoek waar platform HR Praktijk over bericht.
  • Werkzoekenden moeten vaak gissen naar de hoogte van het salaris. Zij zien het liefst een bedrag of uurtarief in de vacature.
  • Door de vage teksten die niet aansluiten op de behoeften van werkzoekenden, lopen werkgevers potentiële kandidaten mis.

Met de krapte op de arbeidsmarkt valt er voor werkgevers nog een wereld te winnen als het gaat om teksten in vacatures. Die blijven in veel gevallen vaag over belangrijke arbeidsvoorwaarden zoals het salaris.

Dat blijkt uit onderzoek waar het platform voor hr-professionals HR Praktijk over bericht. Uitzendkoepel NBBU analyseerde 250 vacatureteksten op de omschrijving van arbeidsvoorwaarden als salaris, werksfeer en vakantie- en verlofdagen.

In driekwart van de vacatures wordt het salaris benoemd, maar in de helft daarvan is de hoogte ervan niet duidelijk. Dan staat er bijvoorbeeld ‘marktconform salaris’, terwijl werkzoekenden liever een bedrag of uurtarief zien.

Vage vacatureteksten zijn funest voor de effectiviteit, bleek eerder uit een data-analyse van vacaturesite Indeed. Het aantal sollicitaties was 45 procent hoger bij een vacature met concrete salarisinformatie.

Lees het hele verhaal op HR Praktijk: Vage vacatureteksten: de reden waarom zo weinig kandidaten reageren op vacatures – Maak arbeidsvoorwaarden concreet