• Topbestuurders en hooggeplaatste managers van Credit Suisse moeten vertrekken vanwege de implosie van het hedgefonds Archegos.
  • Archegos nam grote financiële risico’s op de beurs, met zware verliezen tot gevolg, en de Zwitserse bank was een tussenpersoon voor die transacties.
  • Risicodirecteur Lara Warner en het hoofd van de zakenbankdivisie Brian Chin vertrekken, topman Thomas Gottstein blijft wel aan.

Verschillende topbestuurders van Credit Suisse stappen op vanwege het beursschandaal rond het Amerikaanse investeringsfonds Archegos Capital Management, waar de Zwitserse bank bij betrokken is.

Archegos nam grote financiële risico’s op de beurs, met zware verliezen tot gevolg en onder meer Credit Suisse was een tussenpersoon voor die transacties.

Lees meer: Zo werken de financiële constructies die tot de instorting van hedgefonds Archegos leidden, volgens een optie-expert

Door het schandaal vreest Credit Suisse een financiële klap van 4,7 miljard dollar.

Risicodirecteur Lara Warner en het hoofd van de zakenbankdivisie Brian Chin vertrekken nu bij Credit Suisse. Topman Thomas Gottstein van Credit Suisse blijft wel aan. Ook andere hooggeplaatste managers zullen het veld moeten ruimen bij de tweede bank van Zwitserland vanwege het schandaal, zeggen ingewijden.

Dit kon er ook nog wel bij voor Credit Suisse

Het schandaal rond Archegos volgt op eerdere problemen bij Credit Suisse, ondanks een vliegende start in 2021. De op een na grootste bank van Zwitserland moest in het slotkwartaal van 2020 nog 850 miljoen dollar opzij zetten voor een schikking in de Verenigde Staten. Dat was nog een uitwas van de financiële crisis en het gerommel met hypotheken in de periode rond 2008.

Die klap kwam bovenop een eerdere afschrijving van 450 miljoen dollar op het belang van de bank in York Capital. De kwestie rondom de verkoop van risicovolle hypotheekbeleggingen in de VS in aanloop naar de financiële crisis krijgt mogelijk nog een staartje. Meerdere partijen hebben nog claims lopen tegen de bank.

Lees ook op Business Insider

Ook het recente omvallen van financieringsmaatschappij Greensill Bank zadelt Credit Suisse op met kosten. Nog niet al het geld dat de bank had uitstaan bij Greensill is teruggestort.

De affaires hebben vragen opgeroepen over het risicobeleid van de Zwitserse bank.

Credit Suisse denkt nu in het eerste kwartaal een verlies te zullen lijden en wil het dividend gaan verlagen. Topman Gottstein erkent dat de zaken voor grote ongerustheid hebben gezorgd onder de aandeelhouders en andere belanghebbenden bij Credit Suisse. Gottstein staat sinds begin 2020 aan het roer van Credit Suisse.

LEES OOK: Dit is de man achter het omstreden hedgefonds Archegos: Bill Hwang is diepgelovig en werd eerder veroordeeld voor handel met voorkennis