• De eerste halfjaarcijfers laten duidelijk zien dat ArcelorMittal nog altijd last heeft van de kwakkelende staalmarkt.
  • De staalfabrikant verwacht een voorzichtig herstel van de staalvraag in de tweede helft van dit jaar, maar is desondanks genoodzaakt om maatregelen te nemen die de financiële posities versterken.
  • Zo wil ArcelorMittal onder meer de schuldpositie terugdringen door onderdelen te verkopen.

Op 30 juli presenteerde ArcelorMittal zijn eerste halfjaarcijfers over 2020. De resultaten waren niet bepaald rooskleurig. Ten opzichte van het eerste halfjaar van 2019 viel de omzet 32,87 procent lager uit op 25,82 miljard dollar.

Het verlies over het eerste halfjaar kwam uit op 606 miljoen dollar, terwijl er vorig jaar over de eerste 6 maanden nog een winst van 611 miljoen dollar werd behaald. De ebitda halveerde op jaarbasis naar 1,674 miljard dollar.

In het eerste halfjaar van 2020 nam de staalproductie af met ruim 25 procent. Het aantal verschepingen van staal daalde met 23 procent. De mijnproductie en verscheping van ijzererts bleven met een afname van 3 en 6,8 procent nog enigszins gelijk met vorig jaar. Al met al geen fijne cijfers.

Dalende vraag naar staal

De tegenvallende resultaten zijn rechtstreeks het gevolg van de – al geruime tijd dalende – vraag naar staal. Al in 2019 stond de wereldwijde vraag onder druk door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de kwakkelende auto-industrie. De wereldwijde uitbraak van Covid-19 maakt het er allemaal niet beter op.

Met name de wereldwijde lockdown bracht zowel de vraag als productie van staal verder omlaag. Nu deze lockdowns deels zijn versoepeld lijkt de zwaarste periode, volgens ArcelorMittal, achter de rug.

Met name in China voorziet het staalbedrijf zelfs een voorzichtig herstel van de staalmarkt in het tweede halfjaar. Het bedrijf benadrukt tegelijkertijd dat elke vorm van herstel nog uiterst kwetsbaar is.

De belangrijkste Europese concurrenten kampen met dezelfde problemen. Zo moet Tata Steel flink afslanken, met 850 banen. En concurrent Salzgitter noteerde over het tweede kwartaal van dit jaar een verlies van 101 miljoen euro. De omzet nam met 31,83% af tot 1,52 miljard euro. 

Verkoop Amerikaanse activiteiten

Over het eerste halfjaar van 2020 wist AcelorMittal zijn schuldenpositie toch terug te dringen naar 7,8 miljard dollar. Het laagste niveau sinds de fusie tussen Arcelor en Mittal.

Voorlopig blijft het onzeker wanneer de staalmarkt zich weer daadwerkelijk zal herstellen. Daarom heeft ArcelorMittal besloten om de verliezen te beperken en financiële positie te versterken door te bezuinigen. Wat dat inhoud? Daar heeft de staalfabikant nog niks over gezegd.

Op 28 september verkocht ArcelorMittal wel al zijn Amerikaanse activiteiten aan Cleveland-Cliffs voor 1,4 miljard dollar. Met de verkoop van de fabrieken in de VS wil het staalbedrijf zijn schulden verder aflossen en eigen aandelen inkopen.

Koersontwikkeling

Na bekendmaking van de verkoop van de Amerikaanse activiteiten steeg de koers dezelfde dag nog met 10 procent. Ten opzichte van een jaar geleden staat de koers van ArcelorMittal desondanks nog altijd 2,9 procent lager en bedraagt op dit moment (02-10-2020) 11,51 euro. Mogelijk kan het eigen aandelen inkoopprogramma de koers in de komende periode verder ondersteunen.

De toekomstige koers van het aandeel is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Als beleggen wil je rekening houden met deze risico’s. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar je als belegger op rekent, wat kan resulteren in kapitaalverlies.

Mis nooit meer een investeringsidee. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Vontobel!

Vontobel producten op ArcelorMittal zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: ArcelorMittal

MT BEST Turbo Long AI40V
MT BEST Turbo Long AI44V
MT BEST Turbo Short ZT70V
MT BEST Turbo Short AV49V

Ontdek Vontobel’s productaanbod op www.beursproducten.vontobel.com/NL/NL.