De Nederlandse elektrische scooterbouwer Etergo heeft bijna 4 miljoen euro opgehaald via crowdfunding. In totaal staken 4.477 particulieren geld in de startup die al sinds 2014 werkt aan zijn e-scooter.

Etergo is erg ambitieus en wil de ‘Tesla op twee wielen’ worden. Over een aantal jaar wil het Nederlandse bedrijf 60.000 scooters per jaar op de Europese markt brengen.

Het is niet de eerste miljoeneninjectie voor de scooterbouwer. Eind 2018 haalde het bedrijf 10 miljoen euro op bij een anonieme Duitse investeerder. En in 2017 bracht een crowdfundingactie 5 miljoen euro in het laatje, toen het bedrijf overigens nog Bolt Mobility heette.

De eerste tweewieler van Etergo, de AppScooter, zal naar verwachting begin 2020 rondrijden op de Nederlandse en Duitse wegen.

Maar hoe ziet de elektrische scooter ‘Made in Amsterdam’ eruit? En wat kan hij allemaal wel en niet? Kijk mee:


De AppScooter is bijna 2 meter lang en 70 centimeter breed.


De elektrische scooter, die in Amsterdam wordt gemaakt, kan onder optimale omstandigheden 240 kilometer afleggen zonder opgeladen te worden. Afhankelijk van het aantal batterijen, het aantal passagiers, de weersomstandigheden en het terrein kan dat een stuk minder worden. Per batterij-pack kan de Appscooter 80 kilometer afleggen bij een gemiddelde snelheid van 20 km/u.


De AppScooter trekt volgens Etergo binnen 3,9 seconden op van nul naar 45 km/u, sneller dan de meeste traditionele scooters.


De scooter is uitgerust met wifi, zodat je Spotify en navigatie-apps kunt gebruiken. Het ingebouwde 7-inchtouchscreen wordt tijdens het rijden geblokkeerd. De belangrijkste functies kun je dan wel bedienen via het stuur.


Mede-oprichter Bart Rosier vertelde eerder dat Etergo goed heeft gekeken naar Tesla: "Die auto’s krijgen vanaf een afstand software-updates, waardoor ze meteen beter presteren. Dat principe passen wij ook toe bij onze scooters. Zij hebben stuk voor stuk een 4G-verbinding, wat over-the-air-updates mogelijk maakt."

Tesla


De AppScooter is in zeven verschillende kleuren te bestellen. Glanzend zwart, wit, rood of geel. En matzwart, matgrijs en matblauw. Mogelijk komen daar de komende jaren nog meer kleuren bij.


Wie boodschappen wil doen met de scooter of wat spullen mee wil nemen voor een weekendje weg, vindt behoorlijk veel opslagruimte onder het zadel. Er is 50 liter beschikbaar in de zogeheten Buddy Space, precies genoeg voor een krat bier.


Branchevereniging RAI meldde vorig jaar dat de populariteit van elektrische scooters dit jaar flink is toegenomen. In 2018 was 9,2 procent van alle verkochte scooters elektrisch. Etergo is dan ook niet het enige scooterbedrijf dat aan de weg timmert. Zo biedt Felyx in Amsterdam en Rotterdam via een app elektrische deelscooters aan.

Felyx


De AppScooter van Etergo is niet goedkoop, met een vanafprijs van 3.399 euro. De eerste scooters worden in eerste instantie alleen geleverd in die delen van Europa waar het aantal bestellingen boven de honderd komt.

Lees meer over elektrische scooters: