Apple vierde dinsdag een groot feest naar aanleiding van de presentatie van zijn nieuwe iPhones.

Na de presentatie van de nieuwe iPhone 8 en de  iPhone X bleef Apple aan de traditie vasthouden om eerdere generaties iPhones in prijs te verlagen.

Maar Apple ging dinsdag een stapje verder en verlaagde ook de prijs van de iPhone SE, het toch al relatief goedkope instapmodel van Apple.

De minst dure iPhone kost nu 419 euro. Eerder was dat nog 489 euro.

Dus op de dag waarop Apple de iPhone X van 1.159 euro presenteerde, waarmee het begrip ‘dure smartphone’ een nieuwe dimensie krijgt, maakte het bedrijf zijn instapmodel nog toegankelijker. Hierdoor kan Apple een bredere doelgroep bedienen.

Een iPhone voor ieder budget

In de media wordt vaak gesproken over de ‘Apple Tax’: het bedrag dat je meer betaalt voor een ontwerp van Apple dan voor een vergelijkbaar model van een ander merk. Die ‘belasting’ wordt steeds minder belangrijk.

Apple maakt al een paar jaar zijn instapproducten goedkoper waardoor mensen uit de middenklasse in ontwikkelingslanden het model ook kunnen kopen.

“Als je kijkt naar onze verschillende productlijnen, dan kun je vandaag een iPad kopen voor minder dan 300 dollar. Je kunt een iPhone kopen – afhankelijk van welke je kiest – in dezelfde prijsregio”, zei Apple CEO Tim Cook tegen Fortune on Monday. “Deze zijn dus niet voor de rijken.”

Apple’s goedkoopste nieuwe iPad kost 409 euro en de iPhone SE 419 euro. Daardoor richt Apple zich met de premium-producten op een totaal ander deel van de markt dan met zijn instapmodellen.

Apple kan zo zijn winstmarges hooghouden en zich op nieuwe markten richten. Wanneer je zo groot als Apple bent, moet je nieuwe strategieën vinden om te blijven groeien.

Zo ziet de hele iPhone line-up er nu uit:

Apple iPhone lineup

Foto: Apple

LEES OOK: De iPhone X kost 1.159 euro en is vanaf 27 oktober te bestellen