Techconcern Apple verwacht dit jaar miljoenen iPhones minder te kunnen produceren dan oorspronkelijk was voorzien. Persbureau Bloomberg stelt dat het bedrijf zeker 3 miljoen toestellen van de types iPhone 14 en iPhone 14 plus minder zal produceren. De lagere productie zou volgens ingewijden vooral met een dalende vraag te maken hebben.

Het bedrijf gaat nu uit van 87 miljoen apparaten dit jaar, waar eerder op de productie van zeker 90 miljoen van de nieuwste iPhones werd gerekend. Wat het bedrijf parten speelt zijn de goedkopere alternatieven waar consumenten zich op richten. Bijkomend probleem voor Apple is een coronabesmetting een van de fabrieken in China, waardoor de productie is verstoord.

Apple meldde zondag dat de productie van zijn hoogwaardige iPhone 14-modellen, de Pro en Pro Max, lager uitviel dan eerder was voorzien. Het bedrijf zei echter dat de vraag naar de Pro en Pro Max modellen sterk bleef, zonder in te gaan op de vraag naar de iPhone 14 en 14 plus modellen. Eerder zette Apple een streep door plannen om de productie van zijn nieuwste iPhones op te voeren.

Ontslagronde bij Meta op komst

Grote Amerikaanse techreuzen staan op diverse fronten onder druk. Meta, het moederbedrijf van Facebook, is volgens The Wall Street Journal van plan duizenden werknemers te ontslaan. Anonieme bronnen vertellen aan het Amerikaanse dagblad dat de enorme ontslagronde woensdag zal worden aangekondigd. Meta zelf wilde niet tegenover de krant reageren.

Meta worstelt met teleurstellende vooruitzichten als gevolg van de wereldwijd afnemende economische groei, de concurrentie van andere sociale media als TikTok, veranderingen in het privacybeleid van Apple en zorgen over de enorme uitgaven aan de metaverse. Dat is het droomproject van Meta-topman Mark Zuckerberg, dat bestaat uit een virtuele wereld waarin mensen allerlei zaken kunnen doen vanuit hun eigen huis.

Als gevolg van de problemen zijn de aandelen van Meta enorm in waarde gedaald. Dit jaar ging al voor meer dan 500 miljard euro aan beurswaarde verloren.

Ook veel andere techbedrijven uit het Amerikaanse Silicon Valley hebben stevig in hun personeelsbestanden gesneden de afgelopen tijd, of zijn dat binnenkort van plan. Zo schrapte Twitter vorige week 3700 banen. En ook taxi-app Lyft kondigde bijvoorbeeld een ingreep in het personeelsbeleid aan.

LEES OOK: Energiesector in opmars op de beurs, tech levert in: dat kan grote gevolgen hebben voor de S&P 500-index