De verkoop van pc’s door Apple nam in het eerste kwartaal van dit jaar flink af op jaarbasis. Dat komt naar voren uit berekeningen van marktonderzoeker IDC. Het Amerikaanse techbedrijf zag de sterkste krimp in de sector, maar ook andere computerfabrikanten kampen met overtollige voorraden en een zwakke vraag naar hun producten.

Apple verkocht in de eerste maanden van dit jaar ongeveer 4,1 miljoen pc’s, 40 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Verkoop pc’s zakt fors in eerste kwartaal van 2023

Voor de hele sector lag de krimp op 29 procent, berekende IDC. Het marktaandeel van Apple bedroeg zo’n 7 procent, wat relatief klein is. Bovenaan staat Lenovo, met 12,7 miljoen verkochte computers, goed voor ruim 22 procent van de markt. Maar ook dit bedrijf zag de verkoop teruglopen, met meer dan 30 procent.

IDC verwacht dat de pc-makers “zelfs met zware kortingen” nog tot halverwege dit jaar met grote voorraden blijven zitten. Mogelijk zelfs tot in het derde kwartaal. Maar de marktonderzoeker ziet ook voordelen. Steeds meer bedrijven zoeken namelijk naar productie-opties buiten China, het land waar veel van de pc-bedrijven hun producten laten maken. ” De pauze in de groei en de vraag geeft de toeleveringsketen wat ruimte om veranderingen door te voeren”, stelt IDC.

Tegen 2024 zal de markt mogelijk weer aantrekken, met name als de economie verbetert. IDC denkt dat veel consumenten en bedrijven dan weer op zoek zullen gaan naar een vervanging voor hun huidige pc’s.

Chipleverancier TSMC voelt verkoopdaling

 's Werelds grootste chipfabrikant, TSMC, heeft de chipverkoop afgelopen maand flink zien inzakken. De belangrijkste chipleverancier van Apple lukte het daardoor voor het tweede kwartaal op rij niet om aan de verwachtingen van analisten te voldoen. Kenners zien in de cijfers een teken van aanhoudende zwakte in de wereldwijde vraag naar elektronica.

Het Taiwanese concern zag de opbrengsten vorige maand met ruim 15 procent kelderen ten opzichte van maart vorig jaar. Vergeleken met februari dit jaar ging het om een afname van bijna 11 procent.

Bezien over het hele eerste kwartaal dikten de verkopen nog wel een kleine 4 procent aan tot omgerekend 16,7 miljard dollar, maar analisten hadden op betere cijfers gerekend.

De chipindustrie kampt met onzekerheid over de vraag naar elektronica nu de economische vooruitzichten verslechteren en veel consumenten kampen met gestegen kosten. Daarnaast speelt de handelsstrijd tussen de Verenigde Staten en China de sector parten.

De VS voerden vorig jaar verdere beperkingen in voor de export van technologisch geavanceerde halfgeleiders naar het Aziatische land. Ondertussen is TSMC bezig met uitbreidingen buiten thuisland Taiwan om klanten tegemoet te komen die meer verspreid over de wereld chips willen inkopen.

Wat de nieuwe cijfers precies betekenen voor de winst, is nog niet bekend. Dat brengt TSMC, dat een grote klant is van de Nederlandse chipmachinemaker ASML, pas later naar buiten. In het voorgaande kwartaal ging ondanks de tegenvallende verkopen nog wel een recordwinst in de boeken. Dat was te danken aan de schaalvoordelen van het bedrijf en zijn technologische voorsprong op veel concurrenten.

TSMC heeft zijn plannen voor de investeringen voor dit jaar eerder al wel teruggeschroefd tot een bedrag tussen de 32 miljard en 36 miljard dollar. Dat betekent een daling ten opzichte van de meer dan 36 miljard van vorig jaar.

Bestuurders van TSMC zeiden in januari dat ze verwachten dat de omzet van het bedrijf in de eerste helft van dit jaar waarschijnlijk zou dalen, maar dat de zaken daarna wel weer moeten aantrekken.

LEES OOK: Vraag naar iPhone zakt in, merkt belangrijkste leverancier van Apple