Apple heeft veel kleine verbeteringen doorgevoerd in de laatste update van macOS, het besturingssysteem voor laptops en desktops van het bedrijf. Maar met een verandering zijn Mac-gebruikers allesbehalve gelukkig.

Voorheen kon je rechtsboven op het batterij-icoontje klikken om te zien hoelang de accu nog mee zou gaan. Het was een ruwe schatting, gebaseerd op hoe vol de accu nog was en je huidige gebruik. Maar het was beter dan niets.

Op mijn MacBook Air bijvoorbeeld, kan ik nog 4 uur en 49 minuten werken voordat ik ‘m aan de lader moet leggen.

Battery Life

Foto: Screenshot

Met de update van dinsdag is die functie verdwenen. Apple toont op de Mac niet langer de resterende batterijduur. Als je nu op het batterij-icoontje klikt, krijg je alleen nog een percentage zien van hoe vol de accu is, net als op de iPhone en de Apple Watch.

Apple heeft deze verandering doorgevoerd om een simpele reden: de schatting van de resterende batterijduur is niet nauwkeurig genoeg. Toch kun je via de Activiteitenweergave alsnog zien hoelang de batterij nog meegaat. Het is dus vooral een cosmetische verandering.

Apple-fans reageren boos op Twitter en leggen een verband met de teleurstellende batterijduur van de nieuwe MacBooks.

Zelfs Apple-kenner John Gruber is pissig. De keuze van Apple is “alsof je laat bent voor je werk en dat oplost door je horloge stuk te maken”, schrijft hij op Daring Fireball.

Als je toch wilt zien hoelang de batterij het nog volhoudt, moet je naar de Activiteitenweergave (of Activity Monitor in het Engels). Klik op het tabje Energie en onderaan tussen de twee grafieken zie je de schatting van de resterende batterijduur.

Dat ziet er zo uit:

Battery Remaining

Foto: Screenshot

LEES OOK: Apple kocht dit jaar 8 bedrijven – dit is wat ze doen