Apple koopt per jaar meerdere kleinere bedrijven op, maar is vaak behoorlijk geheimzinnig over die fusies. Deze acht start-ups zijn wel duidelijk onderdeel geworden van Apple.

De lijst is echter niet volledig, want we weten zeker dat sommige aankopen nooit bekendgemaakt zijn.

Kunstmatige intelligentie de populairste sector bij Apple, maar we kwamen ook een tv-serie en een onderwijsonderneming tegen.


Flyby Media

Foto ter illustratie, dit is geen headset van Apple of Flyby Media. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson

Wat ze doen: Ontwikkelt augmented reality-apparaten die de wereld om hen heen kunnen zien. Zo verbinden ze de fysieke en digitale wereld.

Bedrag: Onbekend

Gekocht: januari 2016

Opgericht: 2010

HQ: New York

Flyby Media’s toepassingen zijn breed: van zelf-rijdende auto’s tot plattegronden van winkelcentra en het zogenoemde ‘indoor tracking’. Eerder maakten onze Amerikaanse collega’s een slideshow van wat de technologie kan doen.

viaGIPHY

Emotient

Foto: screenshot Emotient Analytics

Wat ze doen: Kunstmatige intelligentie gebruiken om gezichten te scannen en de emoties af te lezen en interpreteren.

Bedrag: Onbekend

Gekocht: januari 2016

Opgericht: 2012

HQ: San Diego

Emotient is in staat om in real-time emoties te herkennen, slechts door hun gezichtspatronen te analyseren. Oprichter Marian Bartlett: “Als onze software een gezicht ontdekt, gebruikt het patroonherkenning om de emoties te detecteren.”

Belangrijke eigenschap van Emotient is dat hun product supersnel werkt, maar tegelijkertijd geen persoonlijke informatie opslaat over de geanalyseerde gezichten.


LearnSprout

Foto: Vimeo / Mitchell Resnick

Wat ze doen: Software bouwen waarmee leraren en schooldirecteuren de prestaties van hun scholieren en studenten kunnen bijhouden.

Bedrag: onbekend

Gekocht: januari 2016

Opgericht: 2012

HQ: San Francisco

Dit is een bedrijf in de categorie: moeilijk geheim te houden. Want ten tijde van de overname gebruikten meer dan 2.500 scholen in de VS LeanSprouts software al. Met 4,7 miljoen dollar op zak aan investeringen had het bedrijf ogenschijnlijk weinig noodzaak voor een overname door Apple.

Maar de aankoop is niet vreemd: Apple heeft een sterk marktaandeel in het Amerikaanse onderwijs, maar dat erodeert de laatste jaren onder druk van Google’s Chromebooks.


LegbaCore

LinkedIn-foto van LegbaCore-oprichter Xeno Kovah, die zichzelf beschrijft als de “Low Level Security Dude” bij Apple. Foto: screenshot LinkedIn

Wat ze doen: Enigszins bekend in de cyberveiligheidswereld nadat het Thunderstrik 2 bouwde, een hybride virus-vorm die Mac-computers aanvalt.

Bedrag: onbekend

Gekocht: november 2015, maar pas ontdekt in februari

Opgericht: 2015

HQ: Washington D.C.

Macs waren lange tijd om verschillende redenen praktisch immuun voor virussen. Maar Xeno Kovah en Corey Kellenberg programmeerden een virus-worm die de computers ook offline kon aanvallen. Dit kregen de heren voor elkaar door te focussen op de software die de systemen aanstuurt bij het opstarten, voordat OS X het roer overneemt.

Hoewel Kovah in november vorig jaar op Twitter meldde dat zijn bedrijf was overgenomen, kreeg de wereld het pas later mee, toen een andere veiligheidsonderzoekers het noemde op een conferentie.


Carpool Karaoke

Britney Spears en James Corden in een aflevering van “Carpool Karaoke.” Foto: YouTube/The Late Late Show With James Corden

Wat ze doen: Een onderdeel van The Late Late Show met presentator James Corden, die rondrijdt met celebrities en liedjes zingt.

Bedrag: onbekend

Gekocht: juli 2016

Carpool Karaoke is een zogenoemde spinoff van The Late Late Show en zal binnenkort als apart serie te krijgen zijn via Apple Music. Fans van het origineel waren daar niet bepaald blij mee. Apple bestelde 16 afleveringen van een half uur, terwijl huidige episodes maximaal een kwartiertje duren.


Turi

Foto: Turi.com

Wat ze doen: Maakt gereedschappen en sjablonen beschikbaar voor ontwikkelaars om kunstmatige intelligentie en ‘machine learning’ in te bouwen in hun eigen apps.

Bedrag: 200 miljoen dollar

Gekocht: augustus 2016

Opgericht: 2013

HQ: Seattle

Als enige op deze lijst is Turi’s website nog actief. Het is een open source-project opgericht door een professor van de University of Washington en was oorspronkelijk bedoeld om machine learning op grote schaal in zetten.


Gliimpse

Foto: source Apple

Wat ze doen: Verzamelt medische informatie en rangschikt dat alles in een overzichtelijk profiel voor de patiënt.

Bedrag: onbekend

Gekocht: augustus 2016

Opgericht: 2015

HQ: Silicon Valley

Gliimpse is een duidelijk onderdeel van Apple’s ambities om gezondheidstechnologie verder te ontwikkelen. Hoewel het Apple Watch niet de hit was die menigeen verwachtte, maakte het wel duidelijk dat mensen graag hun welzijn en fitheid bijhouden.


Indoor.io

Mede-oprichter van Indoor.io Antti Saarinen. Foto: screenshot LinkedIn

Wat ze doen: Plattegronden van gebouwen maken

Bedrag: onbekend

Gekocht: onduidelijk. Volgens het LinkedIn-profiel van Saarinen al in 2015, maar pas bekendgemaakt in december dit jaar.

Opgericht: 2007

HQ: Finland en Cupertino

Apple zou dit bedrijf naar verluidt in het geheim hebben ingelijfd om haar kaartendiensten te verbeteren en de enorme achterstand op Google goed te maken. Een ander bedrijf dat Apple kocht is WifiSlam, dat ook werkt met kaarten voor binnen.