Apple heeft maandag een vernieuwde MacBook Air gepresenteerd. Tijdens zijn Worldwide Developers Conference (WWDC) werd het doek van de nieuwe laptop met M2-processor gehaald. 

De laptop komt er ook anders uit te zien dan voorgaande generaties van de Air. Apple verruilt de bekende wigvorm namelijk voor een strakker design dat lijkt op de 14-inch en 16-inch MacBook Pro. Daarmee is de notebook ongeveer 20 procent kleiner dan voorheen. 

Ook andere elementen van de Pro zijn over komen waaien, zoals het opladen met MagSafe, het nieuw ontworpen toetsenbord en een betere webcam.  

MacBook Air 2022 prijs en releasedatum 

Om het nieuwste speeltje van Apple te bemachtigen, moet je wel flink wat neertellen. Het basismodel, met 8 GB aan geheugen en 256 GB aan SSD-opslag, kost ruim 1.500 euro

Dat is maar liefst 300 euro meer dan de oudere MacBook Air met de M1-processor, die tevens ook gewoon verkrijgbaar blijft. 

Apple heeft nog niet gezegd wanneer de voorverkoop van de nieuwe MacBook Air begint, maar de laptop zou vanaf juli beschikbaar moeten zijn. 

De nieuwe M2-processor van Apple

Deze gloednieuwe processor van Apple brengt duidelijke verbeteringen aan het toonaangevende stukje hardware van het bedrijf. De M2-processor wordt standaard geleverd met 8 CPU-cores en 8 GPU-cores. Voor 120 euro extra krijg je 2 GPU-cores meer.

Het resultaat is 18 procent snellere algemene prestaties en een verbetering van de grafische prestaties met 30 procent ten opzichte van de vorige generatie (M1). 

Apple schept ook op over de energiezuinigheid van de M2-processor, die naar eigen zeggen 90 procent van de prestaties levert van een concurrerende 12-core pc-processor met slechts een kwart van het vermogen.

Een groter scherm voor de Macbook Air

Apple heeft ook het beeldscherm van de nieuwe Air verbeterd. Dit is nu een 'Liquid Retina'-scherm met eenzelfde 'notch' als bij de MacBook Pro. 

Het nieuwe scherm is 13,6 inches. Dat is 0,3 inches groter dan zijn voorganger.

Een betere webcam

Om de thuiswerkers tegemoet te komen, heeft Apple ook de webcam flink verbeterd. De nieuwe laptop komt met een 1080p camera, waardoor je heel wat scherper overkomt tijdens videogesprekken. 

Apple beweert dat deze webcam, in combinatie met de verbeterde beeldverwerking in de M2-processor, twee keer zo goede prestaties zal leveren bij weinig licht. 

LEES OOK: De iPhone 14 komt dit najaar: dit kun je wel en niet verwachten