• Apple maakt het vanaf volgend jaar makkelijker om berichten te versturen van en naar Android-telefoons.
  • Daarvoor neemt het afscheid van de verouderde SMS/MMS-standaard. Die wordt ingeruild voor de huidige RCS-standaard.
  • Apple staat al jaren onder druk om deze stap te maken, maar de recentelijke bemoeienis van de Europese Unie lijkt de doorslag te hebben gegeven.
  • Lees ook: Zoveel verschillen nep-AirPods van de echte: neem een kijkje in de oordopjes

Het is je waarschijnlijk nog nooit opgevallen, want in Nederland gebruikt vrijwel iedereen WhatsApp om berichten te versturen, maar het versturen van een normaal bericht via Apple’s iMessage naar een Android-telefoon heeft nogal wat beperkingen.

Het is de oorsprong van het hele ‘Green Bubble – Blue Bubble’-discussie die in Amerika gaande is. Als je daar geen blauwe tekstballon hebt als je een bericht verstuurt, betekent dit je dat je geen iPhone hebt, en dan hoor je er niet bij. Maar de technische reden erachter is belangrijker, en die gaat Apple op de schop nemen, bevestigt de techgigant tegenover 9to5Mac.

Tot nu maakt Apple gebruik van een eigen protocol om berichten te verzenden tussen iPhones, maar beperkte het zich tot het verouderde SMS/MMS voor het versturen van berichten naar Android-toestellen.

De mogelijkheden van dit protocol zijn erg beperkt: foto’s worden bijvoorbeeld heel erg gecomprimeerd en je kunt niet zien of iemand een bericht aan het typen is. Ook heeft de standaard flinke gebreken op het gebied van veiligheid. Tekstberichten worden namelijk onversleuteld verstuurd.

De modernere standaard RCS heeft onder meer als voordeel dat deze ook over mobiele dataverbindingen en wifi werkt.

Dat Apple tot nu toe vasthoudt aan het oude protocol, levert al langer veel kritiek op van meerdere instanties en bedrijven, waaronder natuurlijk Google. Critici claimen dat Apple nodig moet overstappen naar de huidige RCS-standaard.

In 2024 is het dan eindelijk zo ver. Volgend jaar zal ook Apple tijd overstappen op het veiligere RCS. Dat betekent dat berichten versturen tussen Android-telefoons en iPhones vele malen makkelijker zal gaan en meer functionaliteiten krijgt. Maar hoe de standaard precies op iPhones zal gaan werken, is nog onduidelijk. Wel, zo stelt Apple, blijven de groene tekstballonnen groen.

Druk vanuit de EU op Apple vanwege iMessage

De voornaamste reden voor een overstap naar de RCS-standaard lijkt te komen vanuit de Europese Unie. Die is sinds dit jaar flink bezig om de macht van de grotere techbedrijven in te perken. Als onderdeel daarvan bepaalde de Europese Commissie ook dat iMessage een belangrijk platform is, wat betekent dat het moet kunnen communiceren met andere platformen.

Hoewel Apple nog niet een specifieke datum heeft gegeven voor het afscheid van SMS/MMS, laat het techbedrijf wel weten dat de adoptie van RCS niet betekent dat iMessage verandert. Het eigen systeem blijft bestaan en RCS zal er in een bepaalde vorm naast komen te hangen. Dat maakt dat de berichtenapp van Apple een stuk vriendelijker zal zijn tegenover andere berichtenapps.

Het nieuws komt opmerkelijk genoeg vlak nadat de Engelse telefoonmaker Nothing aankondigde om het hele gedoe tussen blauwe en groene tekstballonnen op te lossen met een eigen app. Deze nieuwe software zou het mogelijk moeten maken om vanaf een Android-telefoon een iMessage-bericht naar een iPhone te sturen. Dat betekent dat de gebruikers van de Nothing Phone (2), waar de app exclusief op draait, dus ook blauwe tekstballonnen hebben en dus weer bij de iPhone-elite horen.

LEES OOK: Chinezen zijn niet bijster enthousiast over de iPhone 15: concurrentie van Chinese rivaal Huawei doet Apple pijn