De presentatie van Apple zorgde vorige maand voor een paar verwarde gezichten.

De nieuwste smartphones hebben ze namelijk iPhone XS en iPhone XR genoemd.

Van de iPhone XS kun je met enige logica al bedenken waar de naam voor staat. Dat de ‘X’ voor het Romeinse cijfer 10 staat, wisten we bijvoorbeeld al. En Apple gebruikte ook al eerder de letter ‘S’ voor ‘speed’.

Maar waar staat de R voor? Dat wist niemand.

De marketingdirecteur van Apple, Phil Schiller, zegt nu dat het te maken heeft met sportauto’s.

"Ik hou van auto's en dingen die snel gaan. De R en de S zijn allebei letters die hele speciale sportauto's aanduiden", zegt hij tegen Engadget.

Dus de 'R' kan staan voor 'rally', 'type R' of 'road and track'. Er zijn heel veel auto's die de 'R' gebruiken bij het neerzetten van hun merk.

Phil Schiller

Foto: Phil Schiller, marketingchef bij Apple. Bron: Getty

De iPhone XR is in Nederland vanaf 859 euro te koop. Daarmee is-ie wat goedkoper dan de iPhone XS, het topmodel dat minimaal 1.159 euro kost. De iPhone XR heeft dan ook net iets minder snufjes.

Of de 'R' daarom gebruikt is, is onduidelijk. Sommige budgetmodellen van auto's, zoals de Toyota Matrix XRS, gebruiken de 'R' of 'XR' om aan te duiden dat ze wat goedkoper zijn. Maar de letter kan ook voor het tegenovergestelde staan, zoals bij de Ford Focus RS.

En de letter 'R' is ook te vinden op sommige van de beste sportauto's, zoals de Jaguar XJR en de Audi RS 7.

Schiller verwees niet naar een specifiek type model, dus de vraag is of we er ooit écht achter zullen komen wat hij met de 'R' bedoelt. We kunnen wel gokken. Schiller blijkt namelijk een behoorlijk specifieke voorkeur voor auto's te hebben: ze moeten snel, exclusief en exotisch zijn.

Toen iemand hem een paar jaar geleden op Twitter vroeg wat zijn favoriete auto was, antwoordde hij: "Er is zoveel om uit te kiezen: McLaren F1, Aston DB4 GT, Porsche 550A, Ferrari P4, Ford GT/40, Jaguar D-type, Lambo Miura."

LEES OOK: Iedereen noemt de iPhone X de ‘iks’, ondanks instructies van Apple dat je ‘tien’ moet zeggen