De vier Amerikaanse techgiganten Apple, Amazon, Google en Microsoft hebben naar verluidt goud inkocht dat afkomstig was van illegale delvers in Brazilië. Dit meldt de Braziliaanse krant Repórter Brasil op maandag.

Het goud zou gewonnen zijn in inheemse gebieden van het Braziliaanse regenwoud, wat grondwettelijk verboden is in het Zuid-Amerikaanse land.

Goud is een belangrijke grondstof voor het fabriceren van elektronica, en wordt gebruikt voor onder meer onderdelen van smartphones, laptops en tablets.

De Braziliaanse krant claimt documenten te hebben ingezien waaruit blijkt dat de vier Amerikaanse bedrijven tussen 2020 en 2021 goud kochten bij twee bedrijven: het Italiaanse Chimet en het Braziliaanse Marsam. Tegen beide bedrijven is een onderzoek ingesteld door de Braziliaanse federale politie vanwege verdenkingen van illegale extractie van natuurlijke grondstoffen. Daarnaast zouden ze zich schuldig maken aan het toebrengen van milieuschade.

Het delven van goud in het Braziliaanse regenwoud kan zorgen voor ontbossing en kwikvervuiling in de nabij gelegen watervoorraden. Ook gaan deze operaties regelmatig gepaard met aanvallen op de inheemse bevolking.

Voor zowel Chimet en Marsam geldt dat deze goudwinningsbedrijven door de VS en de EU geclassificeerd zijn als legale bedrijven, ondanks de lopende onderzoeken in Brazilië vanwege vermeend illegale activiteiten.

Apple was de enige van de vier techbedrijven die inhoudelijk reageerde op een verzoek om commentaar van Repórter Brasil. Het bedrijf liet weten dat het hoge standaarden eist van zijn leveranciers en dat het daarom geen zaken meer doet met Marsam. Chimet werd in de verklaring niet genoemd.

Amazon, Google en Microsoft lieten alleen weten tussen 2020 en 2021 geen goud ingekocht te hebben bij Chimet en Marsam.

De in Londen gevestigde internationale handelsvereniging voor ongemunt goud en zilver LBMA gaat de certificering van Chimet en Marsam opnieuw bekijken. De LBMA bevestigde tegenover Repórter Brasil op de hoogte te zijn van onderzoeken tegen de twee bedrijven.

LEES OOK: Apple wil af van iPhone-voorraden in China en geeft bijzondere korting: dat gebeurt bijna nooit