Het tweede Angel Café stond geheel in het teken van investeren in early stage startups. Host Jay Jay Boske bespreekt samen met Marleen Evertsz van Nxchange en Kauan von Novack van Startupbootcamp waar de kansen liggen. En waarom je geen big whale hoeft te zijn om angel investor te worden.

Na het succes van de vorige editie van het Angel Café is de talkshow die investeerders en startups samenbrengt terug met een nieuwe uitzending vanuit Capital C te Amsterdam. Tijdens de uitzending vervult investeerder en ondernemer Willem Sijthoff de rol van Dragon’s Den: hij beoordeelt startup pitches en geeft eerste tips en advies. Jay Jay Boske ontvangt daarnaast de crème de la crème van gasten uit startupland.

Potentie om te groeien

Zo is in de studio Marleen Evertsz van Nxchange te gast. Nxchange is een Nederlandse beurs gespecialiseerd in impactvolle investeringen, waaronder startups. Dit zijn jonge bedrijven die vaak al klanten hebben maar nog aan het begin staan van hun groeipad. Dus: nog volop potentie hebben om te groeien.

Volgens Evertsz is het bijzondere van Nxchange dat het laagdrempelig investeren in startups mogelijk maakt (instappen kan al vanaf 50,-) en de slimme risicospreiding die ze toepassen. Veel startups halen nu eenmaal de eindstreep niet. Om de kansrijkheid te vergroten werkt Nxchange met verzamelingen van 90 startups die in één mandje zijn gestopt. Zo verdeel je als investeerder het risico en vergroot je de kans te investeren in een startup die wél doorbreekt. Per dertig beginnende bedrijven maken ongeveer 1 á 2 de kans om echt door te groeien tot Unicorns, zo weet Evertsz uit ervaring.

Geselecteerd op impact

Als managing director van Startupbootcamp, dat al meer dan 1500 Nederlandse startups begeleidde bij de eerste stappen op het ondernemerspad, staat Kauan von Novack achter de desk. Bij wijze van warm up voor het publiek geeft hij een ‘rondje van de zaak’ weg. Von Novack verrast de gasten met een gratis eerste aandeel van Startupbootcamp’s Bold Action programma. Volgens Evertsz bepaald geen waardeloos cadeau: ‘Het pakket is tijdens de uitzending al meer waard geworden doordat twee startups uit de portefeuille al succesvol funding hebben opgehaald.’

Namens Startupbootcamp Bold Action is ook Joey Moreau te gast. Hij vertelt over hun Bold Action programma op Nxchange dat investeerders de kans geeft om in 90 impact startups tegelijk te investeren. Deze startups zijn stuk voor stuk geselecteerd op hun impactvolle karakter. Ze voldoen aan doelstellingen die samenvallen met UN Sustainability Goals en worden door Startupbootcamp’s experts en mentoren begeleid in hun groei.

Wil je ook in 90 impactvolle startups tegelijk investeren? Bekijk dan hier Startupbootcamp’s Bold Action programma.

Investor F*ckup stories
In de laatste ronde van het Angel Café zijn tijdens de investor f*ckup stories de rollen dit keer omgedraaid. Geen investeerders aan het woord om hun investor f*ckup story te delen, maar scale up The GoodRoll. Sander de Klerk van The GoodRoll legt uit hoe hij samen met zijn compagnon meerdere goede doelen nastreeft. The GoodRoll is ontstaan vanuit een gezamenlijke frustratie. Er zijn wereldwijd 2,3 miljard mensen die geen toegang hebben tot veilige en schone toiletten, maar liefst één derde van de wereldbevolking. Daarnaast worden er dagelijks 27.000 bomen gekapt voor de productie van toiletpapier. Schrikbarende cijfers, maar The GoodRoll zet zich in om dit te verbeteren. Ze produceren toiletpapier door gebruik te maken van duurzame grondstoffen en verpakkingen. Daarnaast gaat de helft van de winst naar de aanleg van sanitaire oplossingen in Afrika.

Sander licht toe dat ondanks de grote impact die The GoodRoll met haar onderneming maakt in zowel Afrika als in Nederland, de banken en impact fondsen de kans om in deze snel groeiende impact onderneming te stappen massaal links laten liggen.

De rap groeiende scaleup maakt echter ondertussen de groei belofte meer dan waar. Naast dubbele groeicijfers is er ook net een eigen papierfabriek in Ghana geopend. Maar de ambities liggen nog hoger. The GoodRoll gaat het daarom nu anders doen, en opent zelf haar deuren voor iedereen die The GoodRoll wil steunen. Je krijgt er bovendien een aandeel voor terug! Meer weten? Bekijk de propositie van The GoodRoll hier.

Het Angel Cafe in Capital C trapt af met World Startup News. Tijdens deze sessie stellen Kauan von Novack van Startupbootcamp en Marleen Evertsz van Nxchange jullie op de hoogte van het allerlaatste startup nieuws.

Benieuwd naar de laatste trends en ontwikkelingen in de wereld van Nederlandse en internationale startups? Kijk dan hier de video’s terug op het YouTube kanaal van Nxchange.