Andrew Dasselaar viel 70 kilo af in elf maanden en loopt nu ultramarathons. Hij schreef een boek over zijn ervaringen, getiteld ‘Let Go’.

Een van de opvallende lessen uit dat boek: ga niet op dieet.

“Met die diëten op zich is niks mis”, zegt Dasselaar. “Het hele concept diëten, daar heb ik een probleem mee.”

Volgens de voormalig journalist snakken mensen die af willen vallen naar controle, omdat ze zichzelf niet vertrouwen. Daarom klampen ze zich vast aan de regels van een dieet en denken zelf niet meer na.

“Het is een soort bezweringsformule. Als ik nu dit recept volg, dan komt mijn leven als een perfecte taart uit de oven. Daar heb ik moeite mee.”

Dieet als richtlijn

Dasselaar trekt de vergelijking met hardlopers die fanatiek vasthouden aan hun schema, omdat ze denken dat dat de enige manier is om hun doel te bereiken. “Als in het schema een training van vijftien kilometer staat, doen sommigen dat blindelings, ook al hebben ze de dag ervoor hun enkel verstuikt. Pas als ze met een bijna gebroken poot in het ziekenhuis liggen, bellen ze huilend de coach op.”

Een schema is slechts een richtlijn volgens Dasselaar, die tevens gediplomeerd hardlooptrainer is. “Als je op maandag zin hebt in de training van donderdag, dan doe je dat toch lekker?”

Toch houden afvallers maar al te graag vast aan de strakke routine van een dieet. Dan hoeven ze niet na te denken over wat ze eten en hebben ze iets om de schuld te geven, aldus Dasselaar. “Als het niet lukt, dan is het dieet te streng. Of ze hebben niet genoeg wilskracht.”

Het zijn makkelijke excuses die verbloemen wat er werkelijk aan de hand is. “Mensen die te zwaar zijn denken dat dat hun probleem is. Maar dat is niet waar. Het probleem is dat ze eten om andere redenen dan dat ze honger hebben. Dit geldt voor emotionele eters en daar zijn er denk ik best veel van.”

Zware paniekaanvallen

Zelf was Dasselaar zo’n emotionele eter. Nare gevoelens onderdrukte hij met voedsel. Veel voedsel. Op donkere dagen propte hij achteloos twee pizza’s in tien minuten naar binnen. In de gangkast van zijn toenmalige huis in Amsterdam stapelden zich zo’n vijftig lege pizzadozen op, schrijft hij in hoofdstuk drie.

Tot hij eind 2012 zware paniekaanvallen kreeg. Hij probeerde ertegen te vechten, maar het enige dat hielp was de weerstand los te laten, vandaar de titel van zijn boek. Door de pijn te accepteren ontdekte Dasselaar zijn eigenlijke probleem: de eetlust was zijn manier om met onplezierige emoties om te gaan.

Zo zijn er volgens Dasselaar meer mensen die hun eetprobleem niet onder ogen willen zien. Dus grijpen ze naar het dieet als oplossing voor hun overgewicht. Maar aan de onderliggende oorzaak doen ze niks. Het verbaast Dasselaar dan ook niet dat het uitvalpercentage bij diëten hoog is.

“Je emoties wegduwen lukt nog wel een paar maanden, maar op een gegeven moment houdt dat op. Dan vallen mensen terug in hun oude patroon. Maar in feite was dat patroon van gevoelens wegduwen nooit verdwenen. Ze hebben het alleen een tijdje gedaan zonder steun in de rug van troostvoedsel.”

Intuïtief eten

Dasselaar is nu al drie jaar op gewicht. Hij is een fervent hardloper en reist de wereld over. Zijn relatie met voedsel is volledig veranderd. Hij eet nu als hij honger heeft. Intuïtief eten, heet dat. Zoals je water drinkt als je dorst hebt of ademhaalt als je lucht nodig hebt.

“Het is geen excuus voor: ik dacht net aan zes hamburgers, dus ik ga nu zes hamburgers bakken”, zegt Dasselaar. “Intuïtief eten betekent bijna meditatief naar binnen kijken en je afvragen wat die honger is. Ik ga voor mezelf altijd even na of er net iets emotioneels is gebeurd.”

Dan moet je nog uitvinden waar je precies zin in hebt. Ook dan moet je blijven nadenken. “Je weet zelf dondersgoed wat goede en slechte keuzes zijn. Als ik evenveel zin heb in twee dingen, dan stel ik mezelf de vraag welke van de twee het gezondst is. Is dat product A? Mooi, dan neem ik dat.”

Andrew Dasselaar is voormalig journalist. Hij verloor meer dan 70 kilo in elf maanden en schreef daarover een boek. Het e-book is te koop voor 7,99 euro op Amazon.nl. De paperback is verkrijgbaar voor 16,95 euro in de boekhandel en is te bestellen voor 14,95 euro bij 1boek.nl.