• Amsterdam is na Londen de populairste stad onder expats, blijkt uit onderzoek van de Boston Consulting Group.
  • De dynamische startup-scene in Amsterdam en de innovatie vormen de grootste aantrekkingskracht.
  • Canada heeft intussen de Verenigde Staten verdrongen als populairste land onder expats.

Ondanks de Brexit is Londen nog altijd de populairste stad ter wereld voor expats. Maar op de tweede plaats in een deze week gepubliceerd onderzoek van de Boston Consulting Group (BCG) en The Network staat niet een miljoenenstad als New York, Parijs of Singapore… maar Amsterdam.

Vijftien procent van de ruim 200.000 hoogopgeleide ondervraagden wereldwijd zou wel in Amsterdam willen werken. Dat is drie procentpunt meer dan in het vorige onderzoek uit 2018.

De aantrekkingskracht van Amsterdam ligt volgens BCG in de “dynamische startup-scene” en het imago van de stad als innovatiehub.

Ook de nummer drie op de lijst, Dubai, is in populariteit gestegen (score van 14 procent), maar de nummer vier Berlijn (score van 13 procent) is juist iets minder aantrekkelijk geworden onder expats.

Londen blijft met zijn wereldwijde naam en faam met een score van 18 procent de lijst aanvoeren, vooral ook dankzij de aantrekkingskracht binnen het Britse Gemenebest. New York en Barcelona zijn opvallend hard gedaald.

Infographic: 2020 BCG/The Network
Infographic: 2020 BCG/The Network

Hoewel er geen afzonderlijke Canadese steden in de top tien staan is Canada als geheel het meest aantrekkelijke land voor expats. In 2018 was dat nog de Verenigde Staten.

De gedaalde populariteit van de VS heeft volgens BCG te maken met de negatieve beoordeling door respondenten van de Amerikaanse aanpak van de coronapandemie, en de sociale en politieke onrust.

Canada wordt als aantrekkelijk gezien vanwege de open cultuur, de aanpak van de coronapandemie en de sociale zekerheid.

Virtueel in het buitenland werken

Uit het onderzoek van BCG blijkt verder dat de bereidheid om naar een ander land te verhuizen is gedaald. Dat komt deels door de coronapandemie, maar ook door de meer nationalistische immigratiepolitiek die veel landen voeren.

Tijdens de pandemie zijn mensen over de hele wereld gewend geraakt om thuis te werken. Daarmee is ook de interesse om virtueel te werken voor een buitenlandse werkgever toegenomen.

Ruim 57 procent van de ondervraagden wil wel aan de slag voor een bedrijf dat geen vestiging heeft in eigen land. Mensen kunnen dan bij de werkgever met het beste aanbod aan de slag, zonder hun familie achter te hoeven laten of mee te hoeven nemen.

De interesse voor virtueel werken bij een werkgever in het buitenland is het grootst in Afrika, Latijns-Amerika en de Cariben, maar ligt in Nederland met 43 procent ruim onder het wereldwijde gemiddelde.

[activecampaign form=20]

LEES OOK: Rijke expats drijven Amsterdamse huizenprijzen op – bijna de helft verdient meer dan een halve ton per jaar