De strenge Nederlandse bonusregels maken Amsterdam niet erg aantrekkelijk voor grote zakenbanken. Een poging om die na de Brexit uit Londen te lokken, lijkt dan ook in schoonheid te stranden.

Maar nu heeft Amsterdam een nieuw doelwit: grote mediabedrijven die hun uitzendrechten in de EU veilig willen stellen. Dat meldt Bloomberg.

Veel internationale mediabedrijven zitten in Londen en hebben Britse uitzendrechten in handen. Daarmee kan zonder extra toestemming in de gehele EU uitgezonden worden. Maar als Groot-Brittannië de EU verlaat, gaat dat niet meer op.

Het gaat onder meer om Discovery Channel. Vanuit Londen worden 120 verschillende tv-kanalen (naast Discovery bijvoorbeeld ook History Channel, Animal Planet en niche-zenders als Military Channel) naar Europese landen gezonden.

Ook worden licenties voor programma’s zoals Pawn Stars aan Europese omroepen verkocht. Het Amerikaanse NBC Universal, Turner Broadcasting en de Zweedse Modern Times Group hebben ook hun Europese hoofdkantoor in Londen staan.

In totaal zitten er ongeveer 650 mediabedrijven in Groot-Brittannië, die 12.000 mensen in dienst hebben en een omzet maken van zo'n 450 miljoen euro. De helft van die bedrijven krijgt last van de Brexit.

De Britse brancheorganisatie CBA stelt dat de meeste omroepen voor komend voorjaar hun keuze zullen hebben gemaakt. "Niemand kan wachten tot het einde van de brexitonderhandelingen en dan beslissen wat te doen", aldus voorzitter Adam Minns tegen Bloomberg.

Amsterdam zou wat dat betreft een streepje voor hebben, omdat het Europese hoofdkantoor van Viacom (dat we kennen van onder andere MTV) er al staat. Ook Netflix heeft de Europese hoofdvestiging in Amsterdam geplaatst. Belangrijkste concurrenten zouden Dublin en Parijs zijn.

LEES OOK: De Britten zijn zo slecht voorbereid op de Brexit-onderhandelingen dat andere landen vermoeden dat het een val is