Groot-Brittannië lijkt zo slecht voorbereid op de Brexit-onderhandelingen dat sommige EU-diplomaten zo zachtjes aan vermoeden dat het een of andere val is.

Europese diplomaten zijn bezorgd over de ogenschijnlijke chaos aan Britse kant, omdat ze juist gewend zijn aan goed georganiseerde en goed voorbereide regeringen in Londen, schrijft Politico.

Een diplomaat zegt tegen de nieuwssite: “Ik denk dat het tactisch is: ze zijn expres een beetje aan het spelen en tijd aan het rekken onder het mom van chaos in Londen. In september trekken ze ons het moeras in met goed uitgewerkte standpunten over de strijdpunten waarvan ze weten dat wij daar als 27 EU-landen verdeeld over zijn.”

Een andere diplomaat vraagt zich af: “Hebben ze een strategie? Spelen ze een potje blufpoker met de Europese Unie? … Het kan heel goed strategie zijn, want de Britten zijn normaal gesproken altijd zo goed georganiseerd.”

Chaotische taferelen

De opstelling van de Britse regering deed de laatste weken erg chaotisch aan, met een diepe breuk binnen de Conservatieve partij over een overgangsperiode na het verlaten van de Europese Unie, het mogelijk importeren van chloorkippen uit de VS en het al dan niet lid blijven van atoomverdrag Euratom.

Een voormalig Brits diplomaat bij de Europese Unie zei vorige maand tegen Business Insider dat de manier waarop de regering van May omgaat met de Brexit "de absoluut slechtste manier" mogelijk is.

"Als iemand me had gevraagd....'oké, wat zou de absoluut slechtste manier zijn om dit aan te pakken?' dan denk ik niet dat ik het zo slecht zou kunnen bedenken als de ministers nu doen", vertelde Steven Bullock.

De ogenschijnlijke chaos maakt andere EU-leiders onrustig omdat ze toch enige vorm van voorbereiding hadden verwacht van de Britten.

Premier Joseph Muscat van Malta zei vorige week tegen de Volkskrant: "Mensen die zeggen dat de Britten niet weten wat ze aan het doen zijn hebben het mis. Ik heb in Groot-Brittannië gewoond, ik ken de Britse mentaliteit. Een onvoorbereide Britse overheid bestaat simpelweg niet."

Tijdrekken als strategie

De angst bij de EU is dat tijdrekken van de Britse onderhandelaars het EU-team min of meer dwingt om akkoord te gaan met een toekomstige deal om een keiharde Brexit te voorkomen.

Een diplomaat zegt tegen Politico: "Ik denk dat Ollie Robbins [De EU-adviseur van Theresa May en baas van het Brexit-ministerie] heel goed weet wat hij aan het doen is, hij zegt tegen hoofdonderhandelaar Davis dat hij moet wachten ... Tegen het eind van het jaar liggen de kaarten anders."

Een EU-diplomaat die betrokken is bij de Brexit-onderhandelingen ontkent dat er wordt gedacht aan een val: "Het komt op mij over dat ze geen idee hebben welke kant ze op willen en het is heel moeilijk een onderhandelingsstrategie te ontwikkelen als je daar geen helderheid over hebt."

De volgende ronde van de onderhandelingen staat gepland voor tussen 28 augustus en 1 september in Brussel. Dan moet vooruitgang worden geboekt op het vlak van de rekening van de scheiding, de rechten van EU-burgers en de Ierse grens.