Het stadsbestuur van Amsterdam ziet de Europaboulevard als de meest geschikte locatie voor het omstreden erotisch centrum, waar plek is voor honderd sekswerkers. Dat schrijft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema maandag in een raadsbrief. Met het erotisch centrum moet een deel van de raamprostitutie op de Wallen verplaatst worden. De aankondiging van de komst van het centrum zorgde afgelopen maanden voor veel protest, zowel onder sekswerkers op de Wallen als bewoners rond de beoogde locaties.

De andere twee mogelijk locaties, De Groene Zoom bij de RAI Amsterdam en de Docklandsplot op de NDSM-werf, zijn afgevallen. Volgens het college van burgemeester en wethouders is de Europaboulevard het meest kansrijk voor een erotisch centrum en zijn daar de minste nadelen.

Zo ligt de locatie net buiten de A10 en is de plek goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. Ook ligt het niet in een woonwijk en is het “in een sterke, sociaal veerkrachtige buurt in vergelijking tot de andere onderzochte gebieden in de stad”.

De mogelijke komst van het erotisch centrum leidde eerder al tot onrust onder de bewoners in Amsterdam-Zuid. Het stadsbestuur omschrijft het vinden van een geschikte locatie als een “bijzonder lastige opgave”. Elke locatie voor een erotisch centrum leidt volgens het college tot discussies, vragen over verdringing en zorgen over leefbaarheid.

"Uiteraard begrijpt het college dat deze keuze ook vragen en emoties zal oproepen", schrijft Halsema. Ze benadrukt dat het centrum een middel is om het toerisme en overlast in de binnenstad tegen te gaan en om een veiliger plek voor sekswerkers te bereiken. Maar het centrum "is geen doel op zich".

Nieuw erotisch centrum moet de Wallen in Amsterdam ontlasten

In het erotisch centrum moet zogeheten 'inpandige raamprostitutie' plaatsvinden, waarbij ramen zich alleen aan de binnenkant van het gebouw bevinden. Bezoekers moeten via een beveiligde ingang naar binnen. "Dit alles om kijktoerisme tegen te gaan en overlastgevende groepen te weren", aldus het college.

Behalve sekswerk moet er in het centrum ook plek komen voor horeca, entertainment en cultuur. Het college heeft de locatiekeuze ook gebaseerd op gesprekken met dertien commerciële partijen die hebben aangegeven interesse te hebben het centrum te ontwikkelen en exploiteren.

De voorkeurslocatie zal nu worden voorgelegd aan de gemeenteraad, die erover zal stemmen. Het stadsbestuur denkt dat het erotisch centrum over zeven jaar af kan zijn.

RAI Amsterdam fel tegen erotisch centrum

De Amsterdamse RAI herhaalt maandagavond een erotisch centrum aan de rand van de stad geen goed idee te vinden. Volgens het congrescentrum, dat in de buurt van de beoogde locatie ligt, biedt het plan geen oplossing voor de drukte en overlast in de binnenstad. Eerder steunde de RAI een manifest dat een erotisch centrum onwenselijk is, ongeacht de locatie.

Een deel van de raamprostitutie moet met de komst van het centrum verplaatst worden van de Wallen naar Amsterdam-Zuid. Maar volgens nachtburgemeester Freek Wallagh zorgt het sluiten van ramen in de binnenstad niet voor het afnemen van de overlast. "De afgelopen jaren is het aantal ramen in het Wallengebied gehalveerd, maar dat lijkt het probleem erger te hebben gemaakt." De nachtburgemeester pleitte eerder dit jaar voor méér seksplekken in het historische centrum van de stad, om de stroom aan toeristen op de Wallen beter te spreiden. Wallagh zegt de plannen voor het erotisch centrum de komende maanden "gezond kritisch" te blijven bekijken.

Mariska Majoor, oprichter van het Prostitutie Informatie Centrum, zegt zich zorgen te maken over de veiligheid van sekswerkers die in het erotisch centrum zouden gaan werken, onder meer doordat het buiten de Ring A10 en niet in een woonwijk komt te staan. "Sekswerkers en klanten moeten er wel naartoe en weer veilig thuiskomen, 's nachts of vroeg in de ochtend", zegt ze. Ze maakt zich ook zorgen over het maatschappelijke signaal wat daarvan uit gaat. "We stoppen het rode licht lekker weg, ver buiten de bewoonde wereld. Daarmee wordt bevestigd dat sekswerk iets slechts is", vindt zij.

Bewoners Amsterdam-Noord opgelucht

Bewoners uit Amsterdam-Noord zijn opgelucht dat de NDSM is afgevallen als mogelijke locatie voor een erotisch centrum. "Het is goed dat dat de op kunst, cultuur, wonen en bedrijvigheid gerichte positieve ontwikkeling die het NDSM-gebied momenteel doormaakt, niet doorkruist wordt door de komst van een megabordeel", meldt een groep bewoners in een persbericht.

De bewoners in Amsterdam-Noord denken dat een enorme bezoekersstroom naar het toekomstige sekscomplex, waar plek gaat zijn voor honderd sekswerkers, "desastreus geweest zou zijn voor de problemen die er nu al zijn met mobiliteit, ov-verbindingen en parkeerdruk" in het stadsdeel. Ook vreesden ze een toename van criminaliteit en drugsoverlast.

Toch komen de bewoners maandagavond op de NDSM-werf samen om te protesteren tegen de komst van het erotisch centrum, ook nu blijkt dat Noord niet de voorkeur heeft. "We zijn tegen een grootschalig erotisch centrum, waar dan ook in de stad", laat organisator Josee Kuijpers weten. "Tuurlijk is er ook opluchting dat het niet in Noord zal zijn, maar de inzet van de demonstratie blijft dat we het centrum nergens in de stad willen." Naar het protest komen ook bewoners uit Zuid en sekswerkers die tegen het centrum zijn, aldus Kuijpers.

"We leven in Amsterdam-Noord mee met al die bewoners, sekswerkers en ondernemers die willen dat de huidige functies van de Wallen behouden blijven en die de wens hebben dat daar de overlast op het gebied van drugs en criminaliteit en de steeds maar toenemende stroom toeristen wordt aangepakt."

VVD tegen erotisch centrum in Zuid

De Amsterdamse VVD en de VVD-fractie van de stadsdeelcommissie Zuid laten weten de beoogde locatie niet te steunen. "De VVD-fractie heeft altijd gehamerd op de strenge voorwaarden dat het erotisch centrum alleen gerealiseerd mag worden in een gebied waar voldoende draagvlak bestaat en de komst geen inbreuk doet op de veiligheid en leefbaarheid van het gebied", is te lezen in een verklaring. "Daarom heeft de VVD gepleit voor de bouw van het erotisch centrum in een nieuw te bouwen gebied. Bij de locatie in Amsterdam-Zuid is dit duidelijk niet het geval."

Een woordvoerder van stadsdeel Zuid laat weten het besluit van de gemeenteraad over het plan af te wachten.

LEES OOK: Dit zijn de beste steden ter wereld om in te leven: Amsterdam niet meer in top 10, Rotterdam zakt 16 plaatsen