Wie wil er niet een beter geheugen?

Als er een tool zou zijn waarmee we beter zouden zijn in het herinneren van examenstof of belangrijke feiten voor een presentatie of sollicitatiegesprek, dan zouden we er waarschijnlijk grof geld voor betalen.

Onze geheugenfunctie is tot 30 procent te verbeteren, aldus onderzoekers van de University of Southern California. Ze hebben daarvoor een nieuw hersenimplantaat ontwikkeld, meldt de New Scientist.

De bevindingen werden gepresenteerd tijdens de Society for Neuroscience meeting in Washington DC. De onderzoekers hopen geheugenstoornissen zoals dementie beter te begrijpen en te verhelpen.

Geheugenspel

Wat is het? Een apparaat bestaande uit elektroden dat wordt geïmplanteerd in de hersenen. De werking van het geheugen wordt nagebootst door kleine elektrische schokken te geven aan de hippocampus, het hersenengebied voor het geheugen en leervermogen. De elektrische shocks imiteren de normale hersenactiviteit.

Een groep van twintig vrijwilligers werd gevraagd om deel te nemen aan een trainingssessie waarin ze een eenvoudig geheugenspel kregen. Elke deelnemer kreeg afbeeldingen te zien en moest ze vervolgens binnen 75 seconden weer oproepen. De onderzoekers keken vervolgens naar de neuronen in de hersenen van de proefpersonen om te zien welke regio's werden geactiveerd, terwijl ze hun geheugen gebruikten.

Hersenimplantaat

Bij de tweede sessie werden de implantaten gebruikt om specifieke hersengebieden te stimuleren met micro-elektrische schokken. Hieruit blijkt dat het apparaat de prestaties van de geheugentests tot 30 procent kan verbeteren.

De onderzoekers hopen dat deze methode het geheugen, de visie of beweging verbetert. "We schrijven een nieuwe code om de geheugenfunctie te verbeteren. Dit is nog nooit eerder gedaan", aldus Dong Song, universitair hoofddocent biomedische technologie aan de University of South California en een van de auteurs van de studie tegenover New Scientist.

LEES OOK: Japanse arts die 105 werd: áls je met pensioen moet gaan, doe het dan ver na je 65e