Crytpomunt ethereum  is dit jaar pijlsnel omhoog geschoten als rivaal van bitcoin. Maar één van de ontwikkelaars van ethereum denkt dat sprake is van een zeepbel die op springen staat, aldus persbureau Bloomberg.

Ethereum is dit jaar meer dan 1.500 procent gestegen. En die opmars viel samen met een explosie van zogenoemde Intitial Coin Offerings (ICO’s).

Bij dat laatste gaat het om financieringsrondes voor nieuwe cryptomunten, waarbij beleggers de ontwikkelaars betalen met ethereum of bitcoin, en in ruil daarvoor eenheden van zo’n nieuwe cryptomunt krijgen (tokens). Dit in de hoop dat die nieuwe cryptomunt een succes wordt.

Te veel alternatieve cryptomunten

Dit jaar is al meer dan één miljard dollar gestoken in Initial Coin Offerings, aldus de Financial Times. Maar de mede-oprichter van het bedrijf achter ethereum, Charles Hoskinson, zegt tegen Bloomberg dat de explosie van financieringsprojecten voor alternatieve cryptomunten desastreus kan uitpakken voor ethereum zelf.

“Sommige mensen zeggen dat ICO’s fantastisch zijn voor ethereum – want kijk eens naar de koersontwikkeling! – maar het is een tikkende tijdbom”, aldus Hoskins. “Er is een overvloed van nieuwe tokens [eenheden van cryptomunten, red]. De achterliggende bedrijven doen dingen die ook met de blockchaintechnologie van bestaande cryptomunten uitgevoerd kunnen worden. Mensen worden verblind door het snelle geld.”

Enkele startups hebben ICO's gebruikt om financiering te regelen. Een bekend voorbeeld is Gnosis, dat online gokmarkten wil faciliteren waarbij je afrekent in ethereum. Gnosis haalde afgelopen april binnen 10 minuten zo'n 12 miljoen dollar op.

Hoskinson voegde zich in 2013 bij het oprichtersteam van ethereum en vertrok weer in juni 2014. Hij wilde er een onderneming met winstoogmerk van maken. Anderen, waaronder ethereum-bedenker Vialik Buterin, wilden dat de organisatie niet op winst zou sturen.

Programmeur Buteren bedacht ethereum als een alternatief platform voor bitcoin, voor zogenoemde 'slimme contracten'.

Lees het volledige verhaal op Bloomberg.