• De Amerikaanse belegger die een belang van bijna 30 procent in Funda wil nemen, heeft zijn bod voorzien van een aantal vertrekvoorwaarden, meldt het FD.
  • General Atlantic wil grootaandeelhouder NVM verplichten zijn aandelen over te nemen, als blijkt dat de makelaarsvereniging leden bevoordeelt en dit ten koste gaat van het resultaat van Funda.
  • Er is al jaren ruzie bij Funda over de rol van makelaarsvereniging NVM als grootaandeelhouder. De komst van General Atlantic moet rust brengen.
  • Lees ook: De CEO van Funda vertrekt vanwege ruzie tussen de aandeelhouders – een groep makelaars wil een investeerder, de NVM weigert

General Atlantic, de Amerikaanse investeerder die een minderheidsbelang van bijna 30 procent in Funda wil nemen, wil onder voorwaarden van zijn aandelen afkunnen. Het wil grootaandeelhouder NVM verplichten zijn aandelen over te nemen als de makelaarsvereniging leden bevoordeelt of als de prestaties van de huizensite achterblijven.

Dat meldt het Financieele Dagblad, dat details van het door General Atlantic ingediende bod in handen heeft.

De Amerikaanse belegger wil gebruik kunnen maken van het ‘put-recht’. De NVM moet dan het minderheidsbelang van General Atlantic overnemen tegen een vooraf afgesproken prijs.

Dit kan alleen als blijkt dat de NVM zijn leden bevoordeelt en dat dit een significant negatieve impact heeft op het resultaat van Funda. Of als de prestaties van Funda, anders dan als gevolg van marktomstandigheden, significant achterblijven.

Komst van aandeelhouder General Atlantic moet rust brengen bij Funda

Er is al jaren ruzie bij Funda over de opstelling van de NVM als grootaandeelhouder. De makelaarsvereniging wordt ervan beticht zich te veel met de koers van Funda te bemoeien en innovatie te traineren, waardoor de huizensite onvoldoende zou kunnen groeien.

De komst van General Atlantic als minderheidsaandeelhouder moet rust brengen, schrijft het FD. Een aantal certificaathouders wilde al langer een investeerder erbij omdat dit de onafhankelijkheid van het platform ten goede zou komen.

De NVM bezit nu 70,6 procent van de aandelen terwijl 29,4 procent in handen is van Stichting Administratiekantoor Funda, waarin meer dan 2.200 certificaathouders zijn vertegenwoordigd.

General Atlantic heeft een bod gedaan op 1,5 miljoen certificaten van aandelen die grotendeels in handen zijn van deze 2.200 investeerders. 11 procent is van de NVM. Het bod kan volgens het FD oplopen tot minstens 104 miljoen euro.

Als de deal doorgaat, houdt de makelaarsvereniging wel een controlerend belang in Funda. Daarom zou General Atlantic een 'verdedigingswal' willen optrekken.

LEES OOK: De CEO van Funda vertrekt vanwege ruzie tussen de aandeelhouders – een groep makelaars wil een investeerder, de NVM weigert