De Amerikaanse inflatie is in januari minder sterk gedaald dan economen hadden verwacht. De gemiddelde prijsstijging bedroeg 3,1 procent op jaarbasis, terwijl gerekend was op een inflatie van 2,9 procent.

De inflatie lag in januari wel iets lager dan in december, toen de gemiddelde prijsstijging in de VS uitkwam op 3,4 procent op jaarbasis. Maar de inflatie lijkt niet al te sterk meer te dalen en ligt bijvoorbeeld op hetzelfde niveau als in november 2023.


source: tradingeconomics.com

Opvallend is verder dat de Amerikaanse inflatie exclusief prijzen van voeding en energie in januari uitkwam op 3,9 procent. Ook dat is hoger dan de 3,7 procent waarop economen hadden gerekend.

De Amerikaanse centrale bank heeft als doelstelling om de inflatie terug te brengen naar een niveau van rond de twee procent. Eind vorig jaar gaf voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve aan dat de beleidsrente dit jaar kan dalen, als de inflatie geleidelijk afneemt.

De vraag is echter hoe snel de Federal Reserve de beleidsrente kan laten zakken. Zolang de inflatie relatief hoog blijft, is de kans groter dat de centrale bank nog even wacht met het verlagen van de beleidsrente.

Volgens de peiling onder marktpartijen van CME Group over de volgende rentestap van de Federal Reserve houdt inmiddeld bijna 95 procent van gepeilde experts rekening met een gelijkblijvende rente in maart. Een nipte meerderheid van 52 procent gaat nu uit van een eerste renteverlaging in juni.

Amerikaanse beurzen zakken terug

De aandelenbeurzen in New York gingen dinsdag flink omlaag. Beleggers reageerden op de nieuwste inflatiegegevens van de Verenigde Staten

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 1,4 procent op 38.272,75 punten, waarmee de slechtste dag sinds maart vorig jaar werd neergezet. De Amerikaanse hoofdindex sloot een dag eerder op een nieuwe recordstand. De breder samengestelde S&P 500 verloor eenzelfde percentage op 4.953,17 punten en techgraadmeter Nasdaq zakte 1,8 procent tot 15.655,60 punten.

LEES OOK: Baas Amerikaanse centrale bank herhaalt strenge boodschap: geen spoedige renteverlaging