De inflatie in de Verenigde Staten is uitgekomen op 3,7 procent. De zogeheten Consumer Price Index lag in september 3,7 procent hoger dan dezelfde maand vorig jaar. Analisten hadden in doorsneel gerekend op een iets lagere inflatie van 3,6 procent op jaarbasis.

De Amerikaanse inflatie is gelijk gebleven aan het niveau van augustus, toen op jaarbasis ook sprake was van een gemiddelde stijging van prijzen van goederen en diensten van 3,7 procent.


De kerninflatie, waarbij voedsel en energie niet worden meegerekend, steeg in september volgens verwachting met 4,1 procent ten opzichte van vorig jaar.


source: tradingeconomics.com

De Amerikaanse centrale bank houdt de inflatie scherp in de gaten en wil dat deze zakt naar een niveau van ongeveer 2 procent. Om dat te bereiken heeft de Federal Reserve een reeks renteverhogingen doorgevoerd om lenen duurder te maken voor consumenten en bedrijven. De hoop is dat hiermee de economische vraag en daarmee ook prijsstijgingen worden afgeremd.

Afgelopen maand gaven de centrale bankiers aan te verwachten voor dit jaar nog één renteverhoging door te voeren. Op basis van het inflatiecijfer van september is er geen reden om daarvan af te wijken. Maar sinds deze week is er ook de geopolitieke onzekerheid rond Israël die als factor kan worden meegewogen.

Analisten van ING gaven in een reactie op de inflatiecijfers aan dat de hoge niveaus van langlopende rentes op obligatiemarkten ook een factor zijn die de Federal Reserve kunnen doen besluiten dat een extra verhoging van de beleidsrente niet meer nodig is. Tegelijk zullen de centrale bankiers meer bewijs willen hebben dat de inflatoire druk afneemt.

Op aandelenmarkten openden de Amerikaanse beurzen donderdagmiddag vlak. Kort na de opening noteerde de Dow Jones-index vrijwel onveranderd, terwijl de brede S&P 500-index een min van 0,1 procent liet zien op 4.371 punten.

LEES OOK: Inflatie in Rusland knalt omhoog: dat is geen goed teken voor de economie, erkent ook Poetin