• De Amerikaanse beurswaakhond SEC waarschuwt voor ongereguleerde cryptoplatformen.
  • Voorzitter Gary Gensler van de SEC pleit voor sterkere regulering op handelsplatformen voor cryptomunten waar duizenden tokens rondgaan.
  • In China sturen toezichthouders aan op een totaal verbod op handelen in cryptomunten.

Als Amerikaanse markten voor cryptomunten en daaraan gerelateerde platformen ongereguleerd blijven, gaat het mis. Daarvoor waarschuwde Gary Gensler, de voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC).

Volgens Gensler zijn er handelsplatformen en kredietverstrekkers waar honderden, zo niet duizenden tokens rondgaan. “Dit eindigt niet goed, als deze buiten het beeld van de toezichthouders blijven.” Een token is een cryptomunt. Gensler deed de uitspraken bij een conferentie voor programmeurs in Beverly Hills, Californië.

De SEC omschreef crypto’s eerder als ‘het Wilde Westen’ en pleitte voor strenger toezicht op de markten. Ook waarschuwde de toezichthouder al dat eerdere initiatieven van banken en andere bedrijven die alternatieve geldvormen aanboden zijn mislukt.

Gensler wilde tijdens de conferentie niet ingaan op eerdere uitspraken van de topman van Coinbase Global, Brian Amstrong. Die had gezegd dat de SEC reguleerde door processen aan te spannen en dat de dienst “schimmig gedrag” vertoonde.

Coinbase is het grootste Amerikaanse handelsplatform voor digitale munten. Coinbase besloot eerder onder druk van autoriteiten toch geen product uit te brengen waarmee mensen geld konden verdienen door tokens uit te lenen. De SEC dreigde eerder met een aanklacht als Coinbase de plannen door zou zetten.

China treedt hard op tegen cryptomunten

In China gaan toezichthouders er nog een stuk harder in. Afgelopen vrijdag verklaarde de Chinese centrale bank dat alle handelingen die met cryptomunten te maken hebben illegaal zijn. Bezit en handel in cryptomunten is in China al langer verboden, maar volgens de People’s Bank of China (PBOC) mogen ook buitenlandse bedrijven geen cryptotransacties verrichten voor Chinezen.

PBOC gaat het financiële instellingen, betalingsverwerkers en internetbedrijven verbieden om de handel in cryptomunten als bitcoin mogelijk te maken. Daar wil de bank strenger op gaan controleren.

China is bovendien al langer jacht aan het maken op cryptominers. Dat zijn bedrijfjes die met snelle computers een set wiskundige problemen oplossen om zo betalingen in cryptomunten te verwerken. Voor hun moeite krijgen ze dan delen van die cryptomunteenheid.

LEES OOK: Een hamster handelt sinds juni in cryptovaluta in een kooi die automatisch tokens koopt en verkoopt – hij doet het momenteel beter dan de S&P 500