Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zaterdag een wetsvoorstel aangenomen dat een ultimatum stelt aan het sociale medium TikTok, melden Amerikaanse media.

Volgens het wetsvoorstel moet ByteDance, de Chinese eigenaar van TikTok, zich terugtrekken uit de Amerikaanse tak van het mediaplatform. Als het dat niet doet, kan TikTok in de VS worden verboden.

De gedachte achter het wetsvoorstel, waarover de Amerikaanse Senaat nog moet stemmen, is dat Beijing het platform gebruikt voor propaganda en dat het Amerikaanse gebruikersdata zou kunnen misbruiken. TikTok heeft 170 miljoen gebruikers in de VS.

In een eerste reactie hekelde TikTok de stemming in het Huis. Een woordvoerder zei dat dit “de vrijheid van meningsuiting van 170 miljoen Amerikanen schaadt, 7 miljoen bedrijven verwoest en een platform dreigt te sluiten dat jaarlijks 24 miljard dollar bijdraagt aan de Amerikaanse economie”.

LEES OOK: TikTok probeert van zijn internationale influencers ‘Shop Stars’ te maken: een tactiek die in China miljarden aan omzet oplevert