Oliemaatschappij Shell zou kijken naar de verkoop van bezittingen in Amerika om zo de CO2-uitstoot van het bedrijf terug te dringen.

Verkoop van de rechten in het Permian Basin zou mogelijk meer dan 10 miljard dollar opleveren.

De Amerikaanse bedrijven Chevron, ConocoPhillips en Devon Energy zouden al hun interesse kenbaar hebben gemaakt.

Om de CO2-uitstoot te verminderen wil Shell mogelijk afscheid nemen van bezittingen in het Amerikaanse Permian Basin. Verschillende andere oliemaatschappijen zouden al hebben interesse getoond voor een overname van de bezittingen in het grootste olieveld van de Verenigde Staten.

Volgens bronnen van persbureau Bloomberg hebben de Amerikaanse bedrijven Chevron, ConocoPhillips en Devon Energy hun interesse kenbaar gemaakt voor de bezittingen van Shell in het olie- en gasrijke gebied. Het Permian Basin ligt grotendeels in het westen van de staat Texas.

Verkoop kan mogelijk een bedrag van meer dan 10 miljard dollar opleveren. Het Brits-Nederlandse concern bezit sinds 2012 rechten in het gebied waar schalieolie en -gas wordt gewonnen. In het gebied zijn naast Shell nog meerdere andere concerns actief. De totale productie bedraagt er ongeveer 4,5 miljoen vaten per dag, ongeveer 40 procent van de totale Amerikaanse productie.

Lees ook: Shell zou verkoop van aandeel in grootste olieveld van de VS overwegen: druk om CO2-uitstoot te beperken groeit

Volgens de ingewijden heeft Shell de bedrijven uitgenodigd om informatie over de activiteiten te bekijken. Het is niet zeker dat er formele biedingen worden gedaan, aldus de bronnen. Ook zou Shell nog geen definitief besluit hebben genomen over de verkoop.

LEES OOK: Shell gaat in beroep tegen het vonnis dat de CO2-uitstoot in 2030 met 45% moet zijn teruggebracht