• Olie- en gasconcern Shell gaat zijn belang in het grootste olieveld van de Verenigde Staten mogelijk verkopen.
  • Ingewijden zeggen tegen persbureau Reuters dat Shell hiernaar kijkt, onder druk om de uitstoot van CO2 versneld omlaag te brengen.
  • Er is nog geen definitief besluit genomen.

Olie- en gasconcern Shell gaat zijn belang in het grootste olieveld van de Verenigde Staten mogelijk verkopen. Het zou voor het bedrijf gaan om een belangrijke stap voor de overgang naar duurzame energie, zeggen ingewijden tegen persbureau Reuters.

Shell staat de laatste tijd onder toenemende druk om de CO2-uitstoot terug te dringen.

Het aandeel van Shell in het grote olieveld in het Amerikaanse Permian Basin, dat grotendeels in Texas ligt, was vorig jaar nog goed voor 6 procent van de totale olie- en gasproductie van het bedrijf. Dagelijks pompt Shell hier momenteel 160.000 tot 170.000 duizend vaten olie op, zo gaf het bedrijf op 25 mei aan in een presentatie voor analisten.

Het Brits-Nederlandse concern bezit sinds 2012 rechten in het gebied. Momenteel gaat het om een oppervlak van meer dan 1000 vierkante kilometer. Shell haalde er in 2019 het equivalent van gemiddeld zo’n 250.000 olievaten per dag naar boven.

Vorig jaar waren dat er vanwege de coronacrisis wel wat minder, zo’n 193.000 vaten per dag. In het gebied zijn naast Shell nog meerdere andere olieconcerns actief. De totale productie bedraagt er ongeveer 4,5 miljoen vaten per dag, of ongeveer 40 procent van de totale Amerikaanse productie.

Het Permian Basin is belangrijk geworden door de opkomst van schaliewinning. Daardoor is de oliewinning in het gebied afgelopen decennium sterk gegroeid.

Schalieolie zit in tegenstelling tot conventionele olie vast in gesteente. Oliebedrijven halen deze voorraden uit de bodem door met hoge druk water, zand en chemicaliën in de grond te spuiten, een methode die bekendstaat als fracking. Hiermee zijn wel veel kosten gemoeid, waardoor het in de afgelopen jaren met veelal lagere olieprijzen heel lastig was om er winst mee te maken. Maar inmiddels zitten de olieprijzen weer sterk in de lift.

Als Shell zich zou terugtrekken uit het gebied zou dat kunnen helpen om aan zijn duurzaamheidsdoelen te voldoen. Shell streeft ernaar om in 2050 netto geen CO2 meer uit te stoten.

Als het belang van Shell in het Permian Basin in zijn geheel zou worden verkocht, zou Shell er mogelijk meer dan 10 miljard dollar voor krijgen.

Shell heeft volgens de bronnen nog geen definitief besluit genomen. Het zou ook nog mogelijk zijn dat het op een na grootste energiebedrijf uit de westerse wereld de deelneming niet van de hand doet. Shell zelf weigerde commentaar te geven.

Oud-topman Van der Veer: uitspraak rechter tegen Shell is discriminerend

Een Nederlandse rechter besloot eind mei dat de klimaatplannen van Shell niet ver genoeg gingen en dat het bedrijf per direct meer moet doen om zijn uitstoot naar beneden te krijgen. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de uitstoot door gebruikers van producten van Shell.

Shell beloofde vervolgens zijn strategie om te verduurzamen op te voeren. Die belofte deed topman Ben van Beurden. In een verklaring repte hij van een uitdaging die Shell niet uit de weg gaat.

Ook hij wees erop dat Shell niet het enige bedrijf kan zijn dat gedwongen wordt om zijn uitstoot te verminderen. Hij blijft dan ook verbaasd over het oordeel van de rechter waartegen het bedrijf naar verwachting in beroep gaat.

Van Beurden benadrukte eerder dat iedereen die zich zorgen maakt over de toekomst van de planeet, dus ook Shell, hetzelfde doel voor ogen heeft. En dat is het halen van de klimaatdoelen van Parijs. De uitspraak van de rechter verandert daar volgens Van Beurden niets aan. Het bedrijf is evengoed op zoek naar manieren de uitstoot nog verder terug te brengen, zonder dat de winstgevendheid van de onderneming in gevaar komt.

Oud-topman Van der Veer: Shell wordt gediscrimineerd

Oud-topman Jeroen van der Veer van Shell uitte zondag in het tv-programma Buitenhof kritiek op de uitspraak van de rechter. Volgens hem wordt Shell gediscrimineerd omdat het bedrijf door de rechter wordt gedwongen zijn uitstoot sneller te verminderen, terwijl dat niet geldt voor andere bedrijven.

Van der Veer vindt het raar dat een rechter zelf voor ieder bedrijf zou kunnen bedenken hoe het klimaatverdrag van Parijs moet worden ingevuld.

“Shell 45 procent, KLM is zielig dus die mogen wat minder enzovoort. Dat kan niet”, zei Van der Veer. “Ik denk dat je een hele rare samenleving krijgt, een hele rare rechtsstaat.”

Van der Veer was van 2004 tot 2009 de hoogste baas bij Shell, en bleef daarna tot 2013 aan als niet-uitvoerend bestuurder bij de Nederlands-Britse oliereus.

LEES OOK: Waarom de rechterlijke uitspraak tegen Shell vooral symbolische waarde heeft voor het klimaat: staatsoliebedrijven uit Rusland, China en Saudi-Arabië gaan vrijuit