• Meer dan de helft van alle ambtenaren vindt dat de werkdruk (veel) te hoog ligt, blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur.
  • De oorzaak hiervoor zou liggen bij een personeelstekort en een steeds veeleisender burger.
  • Een oplossing voor het probleem lijkt niet direct voor handen, want ook voor het inwerken van nieuwe ambtenaren is geen tijd.

Meer dan de helft van alle ambtenaren vindt dat de werkdruk te hoog tot veel te hoog ligt. Dat blijkt uit een enquête onder medewerkers van Nederlandse gemeenten van Binnenlands Bestuur.

Dat komt deels doordat er continu vacatures openstaan en het vinden van nieuwe werknemers niet of nauwelijks lukt. Dit speelt vooral bij kleinere gemeenten. Lukt het wel om nieuwe mensen te vinden, dan is er geen tijd om ze in te werken.

Een andere oorzaak is de burger. Die is veeleisender, mondiger en ontevredener geworden en bezorgt ambtenaren veel stress, blijkt ook uit de enquête.

Dit gaat zelfs zover dat de gemeente Den Bosch weerbaarheidstrainingen is gaan geven aan ambtenaren die direct contact met burgers hebben. De trainingen zijn zo populair dat ze overboekt zijn.

Binnenlands Bestuur vroeg ook enkele ambtenaren binnen gemeenten naar eigen ervaringen en mogelijke oplossingen. Wat zij te vertellen hadden, kun je lezen in het hele artikel.

Lees het hele artikel op Binnenlands Bestuur: Topambtenaren: ‘Wij kunnen alles, maar niet allemaal tegelijkertijd’