Donderdag nabeurs kwamen twee grote Amerikaanse techfondsen met de cijfers naar buiten. Zowel online webwinkel Amazon als chipfabrikant Intel boekten sterke cijfers.

Het aandeel Amazon steeg in de nabeurshandel ruim 5 procent in de VS. Het aandeel Intel trok nog wat harder aan met een plus van bijna 8 procent in de nabeurshandel.

Amazon ziet online verkopen groeien en profiteert ook van sterke clouddiensten

De hoge inflatie en hogere rente weerhouden consumenten er niet van om meer te shoppen bij Amazon. Het Amerikaanse webwinkelconcern heeft de verkopen afgelopen kwartaal weer verder opgevoerd. Ook de cloudtak van Amazon liet groei zien en de advertentie-inkomsten trokken eveneens aan.

Alles bij elkaar bedroegen de inkomsten in juli, augustus en september 143,1 miljard dollar. Dat was 13 procent meer dan een jaar eerder en ook meer dan analisten in doorsnee voor mogelijk hadden gehouden. Daarnaast verdrievoudigde de nettowinst ruimschoots tot 9,9 miljard dollar.

In de vergelijkbare periode vorig jaar had Amazon nog veel last van een dure dollar. De omzet buiten de thuismarkt, die in bijvoorbeeld euro's werd behaald, daalde destijds omdat die na omrekening minder dollars opleverde.

Dit jaar doet de onderneming evenwel goede zaken. Beleggers zien dat ook. De aandelen van Amazon zijn dit jaar al met meer dan 40 procent in waarde gestegen, mede dankzij de afnemende angst voor een recessie in de Verenigde Staten en de koers van topman Andy Jassy om koste wat het kost te blijven inzetten op het vergroten van de winst.

Eerder dit jaar schrapte Amazon nog duizenden banen. Jassy zei toen dat het vanwege de onzekere economie nodig was om de organisatie nog meer te stroomlijnen en dieper in de kosten te snijden.

Amazon zei donderdag ook dat het een stijging van de omzet en winst in het vierde kwartaal verwacht. Daarmee rekent het concern op een verkoopspurt in de feestdagenperiode.

Beleggers lijken ook positief over de nieuwste aankondigingen. In de zogeheten nabeurshandel op Wall Street zat het aandeel Amazon donderdag in de lift.

Intel ziet sterkere vraag naar computerchips bij slot van 2023

Chipproducent Intel denkt het komende kwartaal eindelijk weer te kunnen groeien. Het Amerikaanse bedrijf, een van de grootste ter wereld in zijn soort, heeft het al enige tijd lastig vanwege een verminderde vraag naar computers door de zwakkere economie. Maar met name op het gebied van chips voor computers merkt Intel dat de belangstelling nu toeneemt.

De omzet van Intel viel met 14,2 miljard dollar het afgelopen kwartaal nog 8 procent lager uit dan een jaar eerder, maar aan die neergang komt dus waarschijnlijk dit jaar nog een einde. De chipfabrikant heeft aangegeven te rekenen op 14,6 miljard tot 15,6 miljard dollar aan inkomsten in het lopende kwartaal. De serverdivisie heeft het nog altijd lastig, door de blijvende grote concurrentie van branchegenoot Nvidia.

Onder topman Pat Gelsinger is Intel bezig met een grote verbeterslag in de bedrijfsvoering. Gelsinger zegt nu dat hij met Intel "AI (kunstmatige intelligentie) overal heen" gaat brengen. Veel zal ervan afhangen of Intel erin slaagt weer een technologische voorsprong te bemachtigen op het gebied van chiptechnologie.

LEES OOK: Meta verwacht tegenwind op advertentiemarkt, moederbedrijf Google verliest $165 miljard aan beurswaarde: tech onder druk op Wall Street