Amazon is volgens Bloomberg het eerste beursgenoteerde bedrijf ooit dat 1.000 miljard dollar aan marktwaarde heeft verloren. Om het in perspectief te plaatsen: het verlies is bijna even groot als de gehele waarde van Google-moeder Alphabet. Die techgigant heeft op dit moment een marktwaarde van ruwweg 1.130 miljard dollar.

De aandelenkoers van ’s werelds grootste online retailer sloot woensdag 4,3 procent lager op 86,14 dollar. Daardoor daalde de marktwaarde naar ongeveer 879 miljard dollar.

Het aandeel verloor alleen al dit jaar ongeveer 48 procent van zijn waarde. Daarmee slaat het een gigantisch gat met juli 2021, toen de waarde van het bedrijf nog de 1.900 miljard dollar aantikte.

Vorige week daalde de marktwaarde van Amazon al onder de grens van 1.000 miljard dollar. Dit gebeurde enkele dagen nadat het bedrijf gemende cijfers voor het derde kwartaal bekendmaakte en de traagste groei voor het vierde kwartaal ooit voorspelde.

Het is niet alleen Amazon dat marktwaarde verliest, de vijf grootste Amerikaanse techbedrijven naar omzet hebben dit jaar al bijna 4.000 miljard dollar aan marktwaarde verloren. De oorzaken hiervoor zijn geen verrassing: de stijgende inflatie en macro-economische tegenwind, stelt Bloomberg.

"We zien overal tekenen dat de budgetten van mensen krap zijn en de inflatie nog steeds hoog is. Daar komen de energiekosten extra bovenop", vertelde Amazon CFO Brian Olsavsky tegenover Reuters op 27 oktober. "We bereiden ons, zoals de meeste bedrijven, voor op wat een tragere groeiperiode zou kunnen zijn."

De dip in de aandelenkoers van Amazon raakt ook het vermogen van Amazon-oprichter Jeff Bezos. De op drie na rijkste persoon ter wereld is nu 113 miljard dollar waard. In het begin van dit jaar was dat nog 192,5 miljard dollar, blijkt uit de Bloomberg Billionaires Index.

LEES OOK: Gerard de Graaf is de nieuwe EU-ambassadeur voor Silicon Valley: ‘Je moet hier je stropdas thuis laten om serieus genomen te worden’