De slimme speaker Amazon Echo is snel uitgegroeid tot een van de populairste ‘connected’ thuisproducten, maar Amazon doet er alles aan om ook Echo-gadgets voor buitenshuis aan de man te krijgen.

Woensdagavond presenteerde Amazon een hele serie nieuwe Alexa- en Echo-producten. Daaronder ook een slimme ring die gebruikt kan worden om toegang te krijgen tot de digitale assistent Alexa.

De slimme ring heet Echo Loop en maakt onderdeel uit van het Day 1-programma van Amazon. Dat betekent dat er een beperkt aantal exemplaren verkrijgbaar is en alleen op uitnodiging. Tijdens de proefperiode zal de Echo Loop 130 dollar kosten.

De ring was een van de twee producten uit het Day 1-programma die woensdagavond werden gepresenteerd tijdens het grote evenement van Amazon. De andere was een slimme bril die geschikt is voor Alexa genaamd Echo Frames.

Dit is mijn oordeel over Echo Loop, nadat ik de slimme ring een paar minuten heb kunnen gebruiken.


De Echo Loop heeft een kleine knop aan de onderkant die kan worden gebruikt om Alexa te activeren.

Foto: Business Insider/Lisa Eadicicco

De Echo Loop van Amazon lijkt op het eerste gezicht op een gewone titaniumring, al is hij wel wat groter. Maar als je aan de onderkant van de ring kijkt, zal je een klein knopje zien waarmee je Alexa kunt inschakelen. Als je de digitale assistent een vraag hebt gesteld of een opdracht hebt gegeven, moet je de ring dicht bij je oor houden om het antwoord te horen. Er zitten een piepkleine speaker en twee microfoontjes in de ring.

Toen ik de Echo Loop even kort kon gebruiken, drukte ik op het knopje en droeg ik de ring op een herinnering in te stellen en vroeg wat voor een weer het was. Het was een beetje moeilijk het antwoord te horen in de drukke ruimte waar ik me bevond, maar Alexa leek net zo snel te reageren als op willekeurig welk ander Echo-apparaat. Gebruikers kunnen het volume regelen via de Alexa-app op hun smartphone.

Je kan ook bellen met de slimme ring, maar dat zou ik niet echt aanbevelen als het gesprek langer dan een paar seconden duurt. Je moet je hand met de ring erom namelijk dicht bij je mond houden om te kunnen praten en hem daarna aan je oren houden om te luisteren. Het lijkt me dan ook niet lekker bellen met de Loop.


De ring lijkt vooral handig voor het ontvangen van notificaties.

Foto: Business Insider/Lisa Eadicicco

In de ring praten is dan onhandig en meer iets voor spionnen, maar de Echo Loop kan wel handig zijn voor notificaties. De Echo Loop trilt als je een melding krijgt en je kan verschillende trillingen instellen voor verschillende soorten notificaties.

Je kan ook op locatie gebaseerde herinneringen instellen in de Echo Loop, zodat de ring begint te trillen als je in de buurt bent van een supermarkt waar je je boodschappen moet oppikken.


Je kan kiezen uit vier verschillende maten, maar uit slechts één kleur.

Foto: Business Insider/Lisa Eadicicco

De Echo Loop is alleen te krijgen in een zwarte titanium afwerking. Hij kan wel in vier verschillende maten worden geleverd: small, medium, large en extra large.

De ring die ik heb uitgeprobeerd was een groter model dat te groot was om comfortabel om een van mijn vingers te zitten, maar een kleinere zou waarschijnlijk wel geschikt zijn geweest.

Amazon zegt dat de ring krasbestendig is en waterdicht, waardoor je bijvoorbeeld gewoon je handen kunt wassen terwijl je hem draagt. Hij zou het de hele dag moeten kunnen volhouden op één oplaadbeurt van 90 minuten.


Ik heb het gevoel dat de Echo Loop het begin is van iets veel groters.

Foto: Business Insider/Lisa Eadicicco

Amazon is niet het eerste bedrijf dat een hightech ring presenteert waar notificaties op binnen komen. Maar dit soort producten zijn vooralsnog alleen nog iets voor ‘early adopters’ en hebben hun weg naar het grote publiek nog niet gevonden.

Het lijkt erop dat de Echo Loop een soort test is waarmee Amazon kan leren wat consumenten echt willen van een draagbaar gadget met toegang tot Alexa. Daarom heeft Amazon het waarschijnlijk onderdeel gemaakt van het Day 1-programma, in tegenstelling tot de Echo Buds. Want van oordopjes is door onder meer de AirPods van Apple al aangetoond dat er vraag naar is.

Ik kan me voorstellen dat de Echo Loop de voorloper is van een hoogwaardiger product, vooral omdat het niet duidelijk is of de consument echt wel geïnteresseerd is in een met hun smartphone verbonden ring.

Maar wie had kunnen voorspellen dat de oorspronkelijke Echo zelf zo’n hit zou worden toen hij in 2014 werd gepresenteerd?

Lees hier meer over de nieuwste gadgets: