• Amazon werkt aan een nieuw AI-model dat moet gaan concurreren met ChatGPT en de AI-tool Bard van Google.
  • Het nieuwe model, dat de codenaam “Olympus” draagt, werkt naar verluidt met twee keer zoveel parameters als OpenAI’s GPT-4.
  • Amazon zet flink in op artificial intelligence. De terchreus investeert onder meer 4 miljard dollar in startup Anthropic.
  • Lees ook: Apple werkt naar verluidt aan een eigen chatbot genaamd ‘Apple GPT’ 

Techreus Amazon is een nieuw AI-model aan het ontwikkelen met de codenaam “Olympus” in een poging rivalen Microsoft en Google in te halen op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Op termijn wil Amazon een eigen door artificial intelligence-software aangestuurde chatbot integreren in de webwinkel en bij spraakassistent Alexa, meldt techsite The Information. Olympus zou naar verluidt al in december officieel gelanceerd kunnen worden.

Amazon lijkt met de interne ontwikkeling van software op basis van artificial intelligence niet alleen op de eigen webwinkel te mikken. In september kondigde het bedrijf een investering van 4 miljard dollar aan in AI-startup Anthropic, waarmee de techreus zich lijkt te willen mengen in de technologische race rond AI.

Google zet hiervoor in op onder meer Bard en Microsoft is de belangrijkste investeerder in startup OpenAI, de maker van ChatGPT.

AI-model van Amazon grootste in zijn soort

CEO Andy Jassy van Amazon stuurt de afdeling die meest ambitieuze AI-modellen moet ontwikkelen persoonlijk aan. Olympus zou wel eens een van de grootste AI-modellen ooit kunnen worden. Het softwaremodel zou met liefst 2.000 miljard parameters werken, volgens bronnen die persbureau Reuters sprak. Dat is twee keer zoveel als het aantal parameters van GPT-4.

Toch zeggen experts dat dit niet meteen betekent dat Olympus ook slimmer is. Grotere AI-modellen zijn niet noodzakelijkerwijs capabeler dan modellen met minder parameters.

Amazon heeft de lancering van een ander AI-model, Titan, vorig jaar naar verluidt uitgesteld vanwege technische problemen. Ook bleek ChatGPT volgens leidinggevenden bij Amazon veel beter dan het eigen aanbod.

Sindsdien heeft Amazon geprobeerd de kloof te dichten. Het bedrijf ontwikkelde een "conversational shopping agent" die bekend staat als "Project Nile". Ook kondigde Amazon afgelopen september aan dat het generatieve AI zou integreren in spraakassistent Alexa.

De nieuwe AI-functies beloven Alexa in staat te stellen gesprekken te voeren met gebruikers, berichten samen te stellen en complexere vragen te beantwoorden. De AI-tools van Alexa worden nog steeds getest door een selecte groep gebruikers/ Amazon heeft ook laten doorschemeren dat het in de toekomst misschien een abonnementsdienst invoert voor toegang tot de AI-versie van Alexa.

LEES OOK: Google investeert $2 miljard in AI-startup Anthropic die werkt aan ‘verantwoorde’ chatbot Claude