• Apple is bezig met het ontwikkelen van eigen AI-tools, waaronder een chatbot die intern ‘Apple GPT’ wordt genoemd.
  • Dat vernam persbureau Bloomberg van goed geïnformeerde bronnen.
  • Het aandeel Apple steeg woensdag op de beurs naar een recordhoogte, waardoor Apple tijdelijk bijna 3.100 miljard dollar waard was. 
  • Lees ook: De AI-strategie van Apple loopt nogal achter, zeker voor stemassistent Siri

Apple werkt in stilte aan AI-tools vergelijkbaar met die van OpenAI en Alphabet, zo meldde persbureau Bloomberg woensdag op basis van goed geïnformeerde bronnen. Het aandeel Apple steeg woensdag op de Amerikaanse beurs met 2,3 procent tot een recordhoogte van 198,23 dollar.

Hierdoor was Apple tijdelijk bijna 3.100 miljard dollar waard. In de nabeurshandel zakte de koers van het aandeel terug naar 194 dollar.

De iPhone-maker heeft zijn eigen systeem gebouwd om grote taalmodellen mee te ontwikkelen, vergelijkbaar met de AI-modellen die het hart vormen van producten zoals ChatGPT en Google’s Bard. Met het systeem van Apple, intern bekend als “Ajax”, heeft de techgigant ook een chatbot kunnen ontwikkelen die door de ingenieurs “Apple GPT” wordt genoemd.

In de afgelopen maanden is artificial intelligence een speerpunt geworden voor Apple. Verschillende teams werken hierbij samen, aldus Bloomberg. Hoewel het techbedrijf al jaren AI-functies in zijn producten verwerkt, zoals Siri, loopt het inmiddels toch achter op concurrenten zoals Google en Microsoft.

Topman Tim Cook van Apple heeft zich tot nu toe nog publiekelijk niet veel uitgesproken over de stortvloed aan nieuwe AI-diensten die op de markt zijn gekomen. Hoewel de technologie potentie heeft, zijn er nog "een aantal problemen die opgelost moeten worden", zei hij tijdens een conference call in mei. "Apple zal AI toevoegen aan meer van zijn producten, maar op een zeer voorzichtige wijze."

Apple GPT is alleen nog voor intern gebruik

Volgens Bloomberg maakt Apple zich achter de schermen zorgen dat het een belangrijke omslag dreigt te missen in de manier waarop apparaten werken door de groei van AI-tools. Kunstmatige intelligentie kan de manier waarop mensen omgaan met telefoons, computers en andere technologie diepgaand veranderen. En het succes van de apparaten van Apple zou hieronder kunnen lijden, als het bedrijf niet zelf het voortouw neemt bij toepassingen van AI.

Daarom is Apple begonnen met de ontwikkeling van AI-diensten binnen het Ajax-framework, zoals een ChatGPT-achtige tool. Volgens ingewijden is Apple vorig jaar begonnen met de ontwikkeling van Ajax. Het bedrijf heeft op basis van dat systeem al AI-gerelateerde verbeteringen doorgevoerd aan z'n zoektool, Siri en Maps.

Apple heeft volgens Bloomberg op dit moment geen plannen om AI-tools beschikbaar te stellen voor consumenten. Het bedrijf probeert eerst uit te vogelen hoe het deze tools het beste aan kan bieden aan de consument, zonder daarmee mogelijk de privacy van gebruikers te schenden.

LEES OOK: Het AI-model achter ChatGPT lijkt echt ‘dommer’ te worden, maar niemand weet goed waarom