De cryptomarkt kent sinds vrijdag een duidelijke opleving. De bitcoin, de belangrijkste cryptomunt, klom boven het niveau van 40.000 dollar en noteert maandagochtend op bijna 43.000 dollar. Maar andere cryptomunten, zogenoemde altcoins, maken nog een sterker herstel door.

In de onderstaande tabel kun je de prestaties van de 15 grootste cryptomunten zien, waarbij we hebben gekeken naar het rendement over de afgelopen zeven dagen, op basis van data van Coinmarketcap. Hierbij zijn zogenoemde ‘stablecoins’, die gekoppeld zijn aan de Amerikaanse dollar, niet meegenomen.

Per saldo hou je dan 12 grote cryptomunten over, waarbij de bitcoin met een marktwaarde van 807 miljard dollar veruit de grootste is.

Te zien is dat het herstel van de bitcoin met zo'n 15 procent in zeven dagen relatief beperkt is vergeleken met de koersstijging van een aantal 'altcoins'. De sterkste stijging zit bij de ludieke cryptomunt shiba inu coin, met een plus van 36 procent.

Over het nut en de gebruikswaarde van meme-munten zoals shiba inu en de dogecoin is veel discussie. Maar ook altcoins die als serieuzer worden gezien, met toepassingen op het gebied van NFT's (digitale ruilobjecten met unieke eigendomscertificaten) zijn gestegen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de sol van het platform Solana, die in zeven dagen tijd met 30 procent is hersteld.

Kijk je naar het bredere plaatje, dan is het herstel van de afgelopen dagen nog niet heel imponerend, afgezet tegen de daling die veel cryptomunten sinds november 2021 hebben ingezet. De bitcoin noteerde destijds op een recordniveau van bijna 69.000 dollar. Ook met een koers van ongeveer 43.000 dollar staat de bitcoin nog altijd zo'n 38 procent onder het recordniveau.

De sol van Solana piekte in november vorig jaar op 258 dollar. Ook hier geldt dat het herstel naar een niveau van 116 dollar in de afgelopen dagen nog steeds betekent dat de koers 55 procent onder het piekniveau staat.

Technische analisten signaleren op de site CoinDesk dat de opmars van cryptomunten in de afgelopen dagen gepaard gaat met vrij beperkte handelsvolumes. Het lijkt er nog niet op dat er een zeer breed enthousiasme is om de koersen van cryptomunten hoger te zetten. Voor de bitcoin wordt het niveau van 45.000 dollar als eerstvolgende richtpunt gezien door technische analisten.

LEES OOK: Tophandelaar en cryptomiljardair Sam Bankman-Fried denkt dat de ‘cryptowinter’ niet heel lang zal duren