Nog maar kort na de beursgang van socialmediabedrijf Reddit gaat deze week alweer een ander socialmediaplatform naar de beurs.

Truth Social, een platform dat is ontworpen door voormalig president van de Verenigde Staten Donald Trump, kreeg eindelijk goedkeuring om samengevoegd te worden met een lege beurshuls genaamd Digital World Acquisition Corp.

De nieuwe firma zou al aanstaande maandag zijn debuut op Wall Street maken.

Verkoop aandelen kan Trump uit financiële problemen helpen

Je zou het best een goed getimede operatie van Trump kunnen noemen. Zijn aandelenbelang van zo’n 60 procent in Truth Social is op papier meer dan 3 miljard dollar waard.

Als Trump besluit zijn belang te verzilveren of het te gebruiken als onderpand voor leningen, zou hij zijn financiële zorgen kunnen verlichten. De oud-president heeft namelijk te maken met forse juridische kosten en een boete van 457 miljoen dollar die hij dinsdag een New Yorkse fraudezaak moet betalen.

De meevaller zou Trump ook van extra campagnebudget kunnen voorzien. Zijn Democratische tegenstander Joe Biden heeft op dit moment drie keer zoveel campagnebudget als Trump.

Beren op de weg voor Trump

Toch zijn er mogelijk beren op de weg voor Trump. In de aanvraag voor de beursgang bij toezichthouder SEC staat een bepaling die stipuleert dat Trump gedurende zes maanden geen aandelen van Truth Social mag verkopen of uitlenen.

Wel zou hij zeer waarschijnlijk een ontheffing kunnen krijgen van het bestuur van Truth Social voor een aandelenverkoop.

Veel beleggers in Digital World Acquisation Corp, de lege beurshuls waarin Truth Social wordt ondergebracht, lijken niet op geweldige groeicijfers te rekenen. Al helemaal omdat Truth Social niet bijzonder hoge gebruikersaantallen heeft of veel omzet boekt. In de eerste helft van vorig jaar leed het socialmediabedrijf van Trump 23 miljoen dollar verlies.

Verkoop van aandelen door Trump kan aandeel Truth Social doen instorten

Het nieuwe beursgenoteerde Truth Social lijkt veel kenmerken te krijgen van een meme-aandeel, dat vooral op enthousiasme drijft en niet op een solide verdienmodel.

Historisch gezien zijn beleggers in meme-aandelen wispelturig, met grote koersschommelingen als gevolg. Als Trump zijn aandelenbelang verzilvert, kan dit een fors effect hebben op de beurskoers van zijn socialmediabedrijf.

Een koersverlies op één dag van maar liefst 12 procent op vrijdag van het aandeel Digital World Acquisation Corp. leidde tot kritische reacties van fans van Trump.

Aandelen van het bedrijf staan wel nog altijd 120 procent hoger genoteerd dan een jaar geleden. Ze sloten vrijdag met een koers van 38 dollar per aandeel. Met een prijskaartje van 40 dollar per stuk zou de nieuw gevormde Truth Social-entiteit meer dan 5 miljard waard worden, waarbij Trump een meerderheid van de aandelen zou bezitten.

LEES OOK: Trump zit nu nog krap bij kas, maar steeds meer miljardairs steunen zijn verkiezingscampagne (Engels)