In Silicon Valley zijn er maar weinig boeken die hoger in de pikorde staan dan The Art of Computer Programming, de boekenreeks van Stanford-professor Donald Knuth.

“Als je denkt dat je een hele goede programmeur bent, zou je dit boek moeten lezen. Als je het uit krijgt, mag je mij een brief sturen”, aldus Bill Gates.

In onderstaand citaat beschrijft de Microsoft-oprichter hoe hij het boek heeft gelezen.

“Het kostte me maanden om het te lezen, het vergde ontzettend veel discipline. Voor twintig pagina’s heb ik echt moeten studeren, ik heb het ook een week weg gelegd om daarna weer verder te gaan. Als iemand denkt alles al te weten, Knuth weerspiegelt de complexiteit van de wereld.”

Het eerste boek uit de reeks van Knuth kwam uit in 1962, voor het eerst was er een boek dat diep inging op de wiskunde en de wetenschap van het programmeren.

Het boek is volgens de auteur pas klaar als hij bij deel zeven is aanbeland, in 2011 kwam deel vier uit. In december 2015 werd er nog een uitgebreide versie van het vierde deel uitgebracht.

De boeken van Knuth zijn inmiddels legendarisch in de wereld van de technologiebedrijven. Verplichte kost voor elke programmeur die meer wil weten over de complexiteit van het programmeren.

"Als er een Koran of Bijbel van computerwetenschappen dan is dit het", aldus een recensent op Amazon.

Knuth houdt al zijn boeken up to date door goed contact te houden met zijn lezers. Als mensen fouten ontdekken bestaat de kans dat je een "Knuth reward check" ontvangt. Voor mensen die de cheque ontvangen is het een bewijs dat ze de boeken van Knuth begrijpen.

Zie het boek verder niet als verplicht huiswerk. Ook zonder het lezen van dit boek kan je leren hoe programmeren werkt. Maar als je jezelf wilt testen is het wel een aanrader.