Sparen levert niets op. Althans als je doel is om rente-inkomsten te genereren.

Door de extreem lage spaarrentes is het immers onmogelijk een positief rendement te boeken, als je rekening houdt met de inflatie en de vermogensbelasting.

Dit wil echter niet zeggen dat het niet loont om een spaarbuffer achter de hand te hebben voor onvoorziene uitgaven. Wat als de ijskast het plots begeeft of er een dure autoreparatie opduikt? Als je dan een bedrag van pakweg 10.000 euro achter de hand hebt, hoef je je geen zorgen te maken.

Hieronder zes dingen die je kunt doen om binnen een jaar een financiële buffer van 10.000 euro op te bouwen.

1. Weet wat je uitgeeft

Als je niet weet hoeveel geld je normaal uitgeeft, of waaraan je het uitgeeft, kun je natuurlijk niet beginnen met sparen. Het beste is om een maand lang te noteren wat je uitgeeft en waar je het precies aan uitgeeft.

Reken je de meeste dagelijkse uitgaven af met een betaalpas, dan kun je natuurlijk ook digitaal je bankafschrijvingen van een maand analyseren. Wellicht worden veelvuldige bezoekjes aan de Starbucks of een andere koffietent zo een puntje van aandacht, als je een spaarbuffer wilt opbouwen.

Starbucks

Foto: EPA

2. Maak een realistisch plan

Je bouwt een bedrag van 10.000 euro niet zo maar op. Je moet daarom goed nadenken hoeveel je maandelijks denkt te kunnen besparen op je dagelijkse uitgaven. Stel bijvoorbeeld als doel op binnen zes maanden 1.000 euro minder uit te geven aan losse bestedingen, dus zo'n 167 euro per maand. Probeer de lat daarna hoger te leggen.

3. Leg je budget vast

Als je met een uitgavenbudget werkt, wordt het veel makkelijker om geld opzij te zetten. Dan kun je bijvoorbeeld de 50/30/20-regel hanteren: 50 procent van je inkomen gaat naar essentiële zaken zoals woonlasten, de energierekening en eten, 30 procent is voor leuke dingen zoals hobby's en 20 procent spaar je structureel. Vooral met dat laatste kun je grotere slagen maken.

4. Spaar automatisch

Sparen gaat het makkelijkst als je maandelijks een automatische overschrijving laat doen van je betaalrekening naar een spaarrekening. Dan hoe je er niet over na te denken en wordt het een routine.

5. Noteer grote aankopen

Als je een grotere aankoop doet, noteer dat dan apart. Uit onderzoek blijkt dat contant betalen gevoelsmatig meer 'pijn' doet dan betalen met een pas. Aangezien elektronisch betalen, inclusief contactloos betalen, steeds normaler wordt, ligt het gevaar van impulsaankopen op de loer. Door bedragen van grote aankopen op te schrijven, kun je jezelf beter wapenen tegen de verleiding van impulsaankopen.

Primark, shoppen

6. Zet de helft van eenmalige meevallers opzij

Krijg je een bonusuitkering of is er een meevaller van de fiscus. Probeer dan niet alles in één keer uit te geven. Spreek met jezelf af: de helft gaat naar de spaarbuffer. Dan heb je de andere helft nog om iets leuks mee te doen, zonder dat je je schuldig hoeft te voelen.

Dit verhaal verscheen oorspronkelijk op Business Insider Deutschland.

LEES OOK: 9 dingen die je moet doen om vóór je dertigste miljonair te worden