Wie had ooit kunnen denken dat IKEA-meubelen nog eens echt waardevol zouden worden.

En toch zijn sommige oude IKEA-meubels bijzonder geliefd bij designfans die er flink wat geld voor neertellen ook. En dat geldt in het bijzonder voor meubels van vóór 1974.

Ze moeten dan bijvoorbeeld wél afkomstig zijn uit de legendarische Zweedse 1700-serie, die overigens alleen in Zweden werd geproduceerd en verkocht.

Volgend op het overlijden van de legendarische IKEA-oprichter Ingvar Kamprad afgelopen week, publiceerde het Zweedse veilinghuis Barnebys een lijst met de meest begerenswaardige IKEA-items die de verschillende Zweedse veilinghuizen de afgelopen jaren afhamerden.

Een porseleinen IKEA-theeset voor 1100 Euro

Zo bracht de 63-delige blauwbloemige porseleinen theeset “Nejlika” op een veiling meer dan 11.000 kronen op, ongeveer 1100 euro. En gingen twee Bauhausachtige bureaustoelen van het type “Amiral” bij het Zweedse veilinghuis “Bukowskis” voor 16.150 kronen onder de hamer. Dat is iets minder dan 1700 euro.

Over het algemeen behoren stoelen tot de meest populaire meubels. Het oranje plastic model "Skopan" uit 1974, de houten fauteuil "Åke" uit IKEA's beginjaren eind jaren vijftig en de met leer beklede leesstoel ''Skye' uit de jaren zeventig leverden op veilingen honderden euro's op. Sommige van deze items zijn ook in Nederland voor fikse bedragen terug te vinden op Marktplaats.

Dit artikel verscheen eerder op Business Insider Deutschland.