Schaalbaarheid, betrouwbaarheid, kostenbesparing… Er zijn tal van redenen voor de opmars van cloudcomputing, de levering van computerdiensten (zoals software, opslag en servers) via internet.

De komende jaren zal het aantal diensten en oplossingen dat in de cloud draait, alleen maar toenemen. Zeker als je nagaat dat tegen 2020 tussen de 60 en 70 procent van het totale IT-budget cloudgebaseerd is, aldus onderzoeksbureau IDC.

Wat zijn de belangrijkste trends voor het komende jaar?


1. Inzichten uit Big Data bereikbaar voor MKB

Steeds meer organisaties ontdekken de voordelen van een infrastructuur in de cloud, vertelt Stefan Hogendoorn, medeoprichter van IT-bedrijf Qlouder. “Denk aan eenvoudiger beheer van je systemen en de mogelijkheid om je organisatie te digitaliseren. Omdat één GB aan data in de cloud maar een paar cent kost, komt de technologie ook binnen handbereik van kleinere organisaties. Die kunnen ook hun servers en software in de cloud draaien, en gebruik maken van handige back-up- en analysefuncties.”

Daarnaast biedt de cloud mogelijkheden om als bedrijf Big Data en machine learning in je voordeel te laten werken.

Hogendoorn: “Hiermee kunnen bedrijven bijvoorbeeld klantgedrag in kaart brengen en voorspellen, en zo hun concurrentiepositie te versterken. Andersom kan machine learning gebruikt worden om informatie uit verschillende bronnen (audio, video, foto’s en tekst) te ontsluiten en te activeren. Audio-opnames worden dan bijvoorbeeld doorzoekbaar. Ook is het relatief gemakkelijk om de bak data die je krijgt, te analyseren. De inzichten over bijvoorbeeld marktrends die je daar uithaalt, zijn heel waardevol om je business te ontwikkelen.”


2. Populariteit serverless cloud

In 2019 zal ook de aandacht voor serverless cloud toenemen, voorspelt Sander van de Graaf, freelance Cloud Solutions Architect. Serverless houdt in dat je niet betaalt voor de infrastructuur en servers, maar voor het gebruik van afgenomen diensten. Dat zorgt voor flexibiliteit en bespaart geld, want er wordt alleen een beroep gedaan op de servercapaciteit wanneer gebruikers met hun handelingen een code activeren of servers onderling informatie moeten uitwisselen.

"Niet volledige systemen, maar alleen de delen van bestanden die de gebruiker aanpast, worden gesynchroniseerd met de server", vertelt Van de Graaf. “Serverless is absolute pay-per-use, zodat je iedere cent die je uitgeeft aan de cloud direct kunt koppelen aan omzet. Je kunt dus goed zien hoe effectief bepaalde features en/of diensten zijn. Stel je doet het allemaal zelf, dan zijn direct grote investeringen nodig en het is nog maar de vraag of je die eruit haalt.”

Hoogendoorn van Qlouder sluit zich daarbij aan: “Wij kunnen hierdoor cloudapplicaties voor klanten bouwen die hen ondersteunt bij digitale transformatie, zonder dat ze direct veel tijd en kosten kwijt zijn aan het bouwen van een infrastructuur."


3. (Minder) angst voor een overstap naar de cloud

Zeker voor MKB’ers is het belangrijk om hun volgende investering in de cloud te doen, vervolgt Hogendoorn. “Je kunt veel makkelijker als groeiend bedrijf opschalen - en terugschalen - en in de meeste gevallen staan je systemen veiliger in de cloud dan lokaal. Slechts in heel specifieke gevallen - denk aan de aansturing van machines - loont het zich om soft- en hardware lokaal te houden, bijvoorbeeld voor onderhoud.

Verder hebben de cloudleveranciers maatregelen genomen om te voldoen aan de privacywetgeving GDPR. Stap je over naar de cloud, dan is het soms zelfs eenvoudiger om compliant te blijven. De beveiliging is standaard al beter, je kunt gemakkelijker inzicht krijgen in toegangsrechten en rechten intrekken als een medewerker de organisatie verlaat.”

Van de Graaf ziet dat clouddiensten werk uit handen nemen. “Waarom zou je als bedrijf investeren in het onderhouden van een datacentrum met alle bijbehorende licenties, commitment en langlopende investeringen als je hetzelfde product kan afnemen van een partij die er 24/7 mee bezig is? Die dag en nacht niets anders doet dan investeren, monitoren en vernieuwen van hun product? Ik kan als bedrijf met een paar man IT niet opboksen tegen de Googles en Amazons die dit met teams van duizenden mensen doen. Mijn advies aan ondernemers: doe waar je goed in bent en waar je waarde kunt creëren, en besteed zaken omtrent IT-beheer uit.”


4. Hybride cloud blijft tussenoplossing

Zo’n driekwart van de wereldwijde organisaties ziet de hybride cloud als een manier om hun business te laten groeien. Het combineert de voordelen van de publieke cloud (kostenbesparingen, schaalvoordelen en flexibiliteit) met de veiligheid en controle van de lokale cloud. Maar wat is het precies?

Kort gezegd bestaat een hybride cloud uit één of meerdere private clouds (infrastructuren die exclusief worden geleverd voor één specifieke organisatie). Die draait op eigen hardware - lokaal of bij een leverancier - en biedt alle mogelijkheden van de cloud, zoals gebruikers- en toegangsbeheer.

Klinkt als het beste van twee werelden? Zowel Hogendoorn als Van de Graaf zien de hybride cloud eerder als overgangsfase. “Het is een oplossing voor bedrijven die nog niet al hun systemen volledig naar de cloud kunnen of willen verplaatsen”, betoogt Hogendoorn. “Een hybride oplossing is immers de schakel tussen de huidige lokale omgeving (of datacentrum) en de cloud. Je kunt de eigen systemen uitbreiden met functionaliteit in de cloud of je diensten uit de cloud gebruiken in combinatie met data die je in de eigen infrastructuur hebt staan.“

Een private cloud-oplossing is ook verre van ideaal, voegt Van de Graaf toe. “Als je daar op dit moment nog mee bezig bent, loop je eigenlijk achter de feiten aan. Er kunnen juridische bezwaren zijn tegen het gebruik van de cloud, maar partijen als Amazon en Google geven al aan dat hun diensten 100 procent voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Wat mij betreft zijn er nauwelijks nog redenen om alles zelf te willen doen. De cloud is vele malen gemakkelijker dan zelf het wiel opnieuw uitvinden."

Dit is het vierde artikel in De Maand van het betrouwbare netwerk. Deze serie wordt mogelijk gemaakt door Centralpoint. Centralpoint zorgt ervoor dat je IT-omgeving feilloos werkt, zodat je medewerkers altijd en overal toegang hebben tot veilige data. Op deze manier kunnen je mensen het beste uit zichzelf halen en kun jij je focussen op het ondersteunen en innoveren van je business.