Internetondernemer Alexander Klöpping heeft een boete van 300 euro gekregen voor het vliegen met zijn drone boven Amsterdam.

Dat vertelt hij in gesprek met Ernst-Jan Pfauth in Een podcast over media, de podcast die hij samen met de uitgever van De Correspondent maakt.

Klöpping ging onlangs met zijn drone vliegen vanaf zijn dakterras in Amsterdam en kwam onder meer over de Dam en het Centraal Station. “De zon ging onder. Ik zag dat buiten het licht mooi was. Toen dacht ik: volgens mij ziet het er heel mooi uit van boven.”

Net toen hij de drone weer had laten landen werd er hard naar hem geschreeuwd. “Het is vast een buurman die boos is of zo”, dacht Klöpping. Maar even later ging de deurbel en stonden er twee agenten in het halletje. De deur bleek open. “Ben jij dat van die drone?” riepen ze.

“Ik was best wel onder de indruk dat er agenten in mijn hal stonden”, vertelt Klöpping. “Ze waren ook buiten adem. Ze waren heel blij dat ze met mij raak hadden.”

Klöpping leidde de agenten naar zijn slaapkamer, waar de drone op zijn bed stond. Een van de agenten was aan het bellen met de Luchtvaartpolitie. “Een van de eerste dingen die hij zei toen hij verbinding had, was: Nee nee, het is een jongen, het is gewoon maar een jongen'”, aldus Klöpping.

Drone in beslag genomen

Klöpping moest mee naar het bureau, met de drone. Daar werd het apparaat in beslag genomen. Hij werd ondervraagd en kreeg later een brief van de politie. Daarin stond dat hij zich moest melden bij de Luchtvaartpolitie op Schiphol. “Ik werd gewoon ontboden daar, op een dinsdagochtend.”

De internetondernemer moest anderhalf uur lang vragen beantwoorden. “Hij vroeg bijvoorbeeld: waar heb je de drone gekocht? Alsof ik een illegale drugsdeal heb gedaan. Dus ik heb keurig geantwoord: bij de Apple Store, meneer.”

Uiteindelijk zijn hem drie dingen ten laste gelegd: vliegen in het donker (want de drone steeg op drie minuten na het verstrijken van de universele daglichttijd), vliegen binnen vijftig meter van huizen en vliegen in het luchtruim van Schiphol.

Klöpping kreeg een transactievoorstel van het Openbaar Ministerie van 300 euro. “Daarmee is dan de zaak afgedaan. Dus ik heb dat keurig betaald.” De drone kon hij weer ophalen.

Tijdrovend voor Luchtvaartpolitie

“De mensen bij de Luchtvaartpolitie doen dus niks anders meer dan drones uit de lucht halen van jongetjes zoals ik”, aldus Klöpping. “Uit heel Nederland komen de drones naar Schiphol. Er staan drones uit Limburg, uit Groningen. Van mensen die hun drone nog op moeten halen.”

Een van de agenten vertelde aan Klöpping dat het in de toekomst waarschijnlijk minder omslachtig wordt om boetes uit te delen. Dan wordt vliegen met een drone hetzelfde als bijvoorbeeld fout parkeren. Want nu is het een tijdrovend proces. Klöpping: “De tijd die ze hebben moeten besteden om mij die 300 euro te laten betalen…”

Overigens doet Klöpping ook legale dingen met zijn drone. Zo maakte hij deze prachtige beelden tijdens zijn vakantie in Italië.

 

LEES OOK: Dit advies heeft Alexander Klöpping voor iedereen die een startup wil beginnen