Een Amerikaanse rechtbank heeft de Nederlandse advocaat Alex van der Zwaan veroordeeld tot een celstraf van dertig dagen. Ook moet hij een boete betalen van 20.000 dollar (ruim 16.000 euro).

De advocaat bekende eerder dit jaar schuld aan het liegen tegen onderzoekers.

Het is volgens Amerikaanse media de eerste keer dat het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller heeft geleid tot een veroordeling.

Van der Zwaan gaf toe dat hij loog over zijn contacten met Rick Gates, een voormalige campagnemedewerker van Donald Trump, en een ‘persoon A’: naar verluidt een voormalige Russische inlichtingenofficier. Die persoon zou in Oekraïne hebben gewerkt voor het lobbybedrijf van Paul Manafort, de zakenpartner van Gates die geruime tijd campagnemanager was van Trump.

Gates en Manafort zijn zelf ook in beeld gekomen bij het onderzoek van Mueller, die onderzoek doet naar de vermeende Russische inmenging in de presidentsverkiezing. Beide mannen worden vervolgd, onder meer vanwege het lucratieve lobbywerk dat ze deden in Oekraïne.

De Amerikanen waren in het land onder meer actief voor de Partij van de Regio's van Viktor Janoekovitsj. Van der Zwaan was betrokken bij het opstellen van een rapport waarin de vervolging en veroordeling van een politieke rivaal van toenmalig president Janoekovitsj grotendeels werd verdedigd.

De Nederlandse advocaat zou onderzoekers aanvankelijk hebben voorgehouden dat hij alleen een "passieve rol" speelde rond de onthulling van het rapport. Van der Zwaan bleek volgens een aanklager echter te hebben overlegd met Gates en anderen over de publicatie, berichtte The New York Times eerder.

Het doel was naar verluidt het rapport op een dusdanige wijze te presenteren dat de schade voor de regering van Janoekovitsj beperkt zou blijven. Een anonieme getuige zou hebben verklaard dat Van der Zwaan, de schoonzoon van een Russische oligarch, een te hechte relatie had opgebouwd met Manafort, Gates en persoon A.

Tijdens de vervolging van Van der Zwaan kwam ook meer informatie naar buiten over contacten tussen Gates en persoon A, die volgens de FBI banden heeft met de Russische inlichtingendiensten. Gates, die op dat moment was betrokken bij de Trump-campagne, zou kort voor de presidentsverkiezing herhaaldelijk hebben gebeld met de zakenrelatie.

De Amerikaan wist naar verluidt dat zijn gesprekspartner had gewerkt voor de Russische militaire inlichtingendienst. Dat ligt gevoelig, omdat Mueller onderzoek doet naar mogelijke banden tussen het campagneteam van Trump en de Russische autoriteiten.