Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
2:24
  • De in de Verenigde Staten woonachtige Russische zakenman en tv-persoonlijkheid Alex Konanykhin heeft een prijs van 1 miljoen dollar gezet op het hoofd van president Vladimir Poetin.
  • De zakenman heeft Russische militairen opgeroepen achter Poetin aan te gaan en hem te arresteren als oorlogsmisdadiger.
  • Konanykhin stelt dat hij de premie uitlooft om “de denazificatie van Rusland te vergemakkelijken.”
  • Lees ook: Rusissche aanval kan ook Nederlandse veiligheid bedreigen.

Een Russische zakenman heeft een premie van 1 miljoen dollar op het hoofd van de Russische president Vladimir Poetin gezet. Hij deed dat met het verzoek aan Russische militairen om Poetin te arresteren als oorlogsmisdadiger. 

“Ik beloof 1.000.000 dollar te betalen aan de officier(en) die Poetin arresteren als oorlogsmisdadiger volgens de Russische en internationale wetten”, schreef crypto-investeerder Alex Konanykhin op Facebook.

De in Californië wonende Konanykhin beweert dat Poetin de Russische grondwet heeft geschonden door “vrije verkiezingen uit te schakelen” en “zijn tegenstanders te vermoorden.” 

“Als etnische Rus en Russische burger, zie ik het als mijn morele plicht om de denazificatie van Rusland te vergemakkelijken. Ik zal Oekraïne blijven bijstaan in zijn heldhaftige pogingen om de aanval van Poetin’s Orda te weerstaan”, zei Konanykhin, waarbij hij het Russische woord voor “horde” gebruikte.

'Aanval op Oekraïne is niet in mijn naam'

Konanykhin vertelde tegenover Insider dat hij de premie - die uit zijn fondsen zal komen - had uitgeloofd om te laten zien dat hij de militaire aanval op Oekraïne op geen enkele wijze wenst te rechtervaardigen. Konanykhin zei dat hij Rusland sinds 1992 niet meer heeft bezocht.

"Als genoeg andere mensen soortgelijke verklaringen afleggen, kan dat de kans vergroten dat Poetin wordt gearresteerd en voor het gerecht wordt gebracht."

Vreest hij geen represailles van de Russische president? "Poetin staat erom bekend dat hij zijn tegenstanders vermoordt. Hij heeft er nu miljoenen van", aldus de zakenman.

Konanykhin kreeg in 1999 politiek asiel in de VS, maar liep het risico te worden uitgezet toen zijn status vier jaar later werd ingetrokken. Die status werd in 2007 hersteld

Volgens de website Vice had de zakenman enkele jaren geleden een vermogen van 300 miljoen dollar. Hij is nu lid van de 'Circle of Money' in de televisieserie Unicorn Hunters, samen met Apple-medeoprichter Steve Wozniak en voormalig 'NSync-zanger Lance Bass

De invasie van Poetin in Oekraïne heeft geleid tot enkele dissidente geluiden in Rusland. Een handvol Russische oligarchen en parlementariërs heeft zich kritisch uitgelaten.

LEES OOK: Rusland heeft zich volgens experts verkeken op de mankracht die nodig is om Oekraïne in te nemen