• Rusland ligt door de zware weerstand in Oekraïne ‘dagen achter op schema’, dat heeft de Britse minister van Defensie Ben Wallace gezegd tegen de BBC.
  • Volgens Wallace en andere defensie-experts loopt het Russische leger vast, omdat het zich verkeken zou hebben op het aantal manschappen dat nodig is om Oekraïne te kunnen veroveren.
  • Het Russische leger zou niet omvangrijk genoeg zijn om de grote steden te kunnen innemen, omdat het daar burgertroepen zal treffen die met guerrillatechnieken veel slachtoffers zullen maken.
  • Lees ook: Deze 7 Russische banken worden uitgesloten van het betaalsysteem SWIFT door de Europese Unie

Na zes dagen oorlog in Oekraïne hebben Russische troepen gebied weten te veroveren in het zuiden en oosten van het land. Maar het Russische leger stuit op zware weerstand rondom de grote, Oekraïense steden waaronder de hoofdstad Kiev.

Die weerstand heeft er volgens de Britse minister van Defensie,Ben Wallace voor gezorgd dat het Russische leger inmiddels “dagen achter op schema” zou liggen.

Wallace zei deze week in een interview met BBC News dat de Russen “hun tactiek aan het aanpassen zouden zijn, omdat ze zo’n slechte start hebben gemaakt en er maar niet in slagen controle te krijgen over grote steden zoals Kiev en Kharkiv.”

Volgens de Britse minister is dat ook de reden dat Rusland de steden nu zo zwaar aan het bombarderen is. “Met de beschietingen proberen ze de steden te breken, verzwakken en zo een weg naar binnen te vinden.”

Te weinig Russische soldaten om grote Oekraïense steden in te nemen

Volgens defensie-experts heeft het Russische leger zich verkeken op het aantal manschappen dat nodig is om als aanvallende partij een heel land in te nemen en loopt de aanval rond de grote steden daarom vast.

"Rusland heeft zo'n 150.000 soldaten naar Oekraïne gestuurd", zegt militair analist Seth Jones van het Amerikaanse Center for Strategic and International Studies tegen CNN. "Oekraïne heeft een bevolking van 44 miljoen, dat zijn dus 3,4 soldaten per 1.000 inwoners. Met die aantallen is het onwaarschijnlijk dat het Rusland lukt Oekraïense steden in te nemen en ze vervolgens voor langere tijd vast te houden."

Jones zegt dit op basis van oorlogen in het verleden waarbij er sprake was van een succesvolle invasie. "Neem bijvoorbeeld de geallieerde troepen die Duitsland bezetten in 1945, zij hadden 89,3 manschappen per 1.000 mensen of de NAVO-troepen in Bosnië in 1995, dat waren 17,5 manschappen per 1.000 inwoners."

Volgens Wallace zal het nog zwaarder worden voor de Russen als ze het voor elkaar krijgen daadwerkelijk de steden in te trekken. "Daar krijgen ze niet alleen te maken met soldaten, maar ook met burgers die met guerrillatechnieken, zoals molotovcocktails, zeer ernstige schade kunnen toebrengen aan de strijdkrachten."

"Ik was een voormalig soldaat, we hebben altijd geaccepteerd dat het aantal slachtoffers in steden hoger was dan daarbuiten en dat is dan ook precies het probleem waar Rusland nu voor staat."

Ook Jones denkt dat een guerrillaoorlog uitvechten in de Oekraïense steden niet in het voordeel van Rusland zal uitvallen. "Ze lopen dan groot gevaar door opstandelingen uit elkaar te worden gerukt."

Laag moreel onder Russische strijdkrachten

Het Russische ministerie van Defensie heeft woensdag voor het eerst gemeld hoeveel Russische slachtoffers er in Oekraïne zijn gevallen: 438 soldaten zouden bij de gevechten zijn omgekomen en 1.597 van hen zijn gewond geraakt. Volgens Oekraïne liggen die cijfers veel hoger en zouden er meer dan 6.000 Russische soldaten zijn omgekomen.

Met de toename van het aantal Russische slachtoffers zou het moreel onder de Russische troepen volgens de Britse minister Wallace aan het afnemen zijn.

"We hebben een aantal reportages gezien van jonge Russische soldaten die zeggen: 'Ik wist niet eens dat ik op weg was naar een oorlog, ik dacht dat we oefening gingen uitvoeren'", vertelde de Britse minister van Defensie aan de BBC. "Dit zorgt voor een laag moreel onder de troepen, maar dat stopt de meedogenloze Russische legerleiding en de president niet. Zij zijn vastberaden hun doel te bereiken."

Russisch militair konvooi in de buurt van Kiev lijkt vertraagd, volgens de VS

Het Russische militaire konvooi van ruim 60 kilometer lang dat een opmars maakt naar Kiev heeft al zo'n 24 tot 36 uur geen voortgang geboekt. Dit zegt John Kirby, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Kirby voegde toe dat het erop lijkt dat een aantal voertuigen zonder brandstof zit en dat er niet genoeg voedsel is voor de soldaten. Volgens de BBC hebben Oekraïense overheidsvertegenwoordigers in de regio gezegd dat Russische soldaten supermarkten plunderen op zoek naar eten omdat de maaltijden die het Russische leger aanbiedt niet goed meer zijn.

Ook zou het verzet van de Oekraïners invloed hebben op de voortgang van het konvooi, zegt Kirby. Hij zegt erbij dat "de troepen zich mogelijk aan het herpakken zijn" en dat ze "evalueren hoe ze de verloren tijd goed kunnen maken." Volgens Kirby is het nog steeds de ambitie van de Russische president Vladimir Poetin om de macht in Kiev te pakken en de Oekraïense overheid af te zetten.

Hij benadrukte ook dat Kiev niet de enige stad is die onder vuur ligt. Er wordt hevig gevochten in het oostelijke Charkov en in zuidelijke steden als Marioepol en Cherson. Die laatste stad is inmiddels veroverd door de Russen, zegt de Oekraïense burgemeester van de stad.

Opnieuw overleg tussen Rusland en Oekraïne

Zowel de regering van Oekraïne als die van Rusland hebben toegezegd om donderdag opnieuw te praten over het gewapende conflict tussen de twee landen. Volgens Russische media worden de gesprekken opnieuw in Belarus gehouden.

Afgelopen maandag spraken de Oekraïners en Russen al bijna vijf uur lang met elkaar. Het voornaamste resultaat was dat beide partijen zeiden dat ze nog een keer bijeen zouden komen.

President Volodimir Zelenski van Oekraïne eist van Rusland dat het stopt met de zware bombardementen op de grote steden en belangrijke infrastructuur, voordat er over een staakt-het-vuren zou kunnen worden gesproken.

Zelenski prijst verzet van Oekraïne

De Oekraïense president Volodimir Zelenski is trots op het "heroïsche" verzet van Oekraïne tegen Rusland, zegt hij in een nieuwe video die verscheen op Telegram.

"We hebben als natie de plannen van de vijand in een week tijd gedwarsboomd", aldus Zelenski. "Plannen die ze jarenlang gesmeed hebben, die gluiperig en vol haat voor ons land en ons volk zijn."

De belangrijkste verovering van de Russische troepen tot nut toe is de inname van de strategisch belangrijke stad Cherson, zov bevestigde burgemeester Igor Kolykhaev van Cherson donderdag. "Er is hier geen Oekraïens leger meer", zei Kolykhaev tegen een correspondent van The New York Times.

Cherson heeft 285.000 inwoners en ligt aan de rivier de Dnjepr, vlak bij de Zwarte Zee.

LEES OOK: Zuid-Oekraïense stad Cherson zou in Russische handen zijn – Oekraïense president Zelenski claimt bijna 6000 gesneuvelde Russen