Ajax mag op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. De club heeft Marcel Keizer donderdag op non-actief gesteld, een dag na de uitschakeling in het bekertoernooi door FC Twente.

De clubleiding gaat met hem in gesprek over het beëindigen van zijn contract.

En niet alleen Keizer moet het veld ruimen, assistent-trainer Hennie Spijkerman en Dennis Bergkamp mogen vertrekken. De laatste is individueel trainer en maakt deel uit van het zogenoemde technisch hart, maar volgens Ajax is er met Bergkamp een verschil van mening over het te voeren technische beleid.

“De clubleiding heeft er onvoldoende vertrouwen in dat de ambities van Ajax met hen worden gerealiseerd. De tegenvallende sportieve resultaten vormen mede de aanleiding voor dit besluit”, schrijft Ajax in het persbericht.

“Sportief gezien was de Europese uitschakeling het dieptepunt. Met name Marc Overmars en ik hebben de maanden daarna veelvuldig gesproken over de blijvende wisselvalligheid van het eerste elftal”, meldt algemeen directeur Edwin van der Sar in een verklaring. “Wij hebben er onvoldoende vertrouwen in dat wij op deze wijze het niveau gaan halen dat wij met Ajax nastreven.”

Keizer was bezig aan zijn eerste seizoen bij Ajax, waar hij in de zomer Peter Bosz opvolgde. Die wist met de Amsterdamse club de finale van de Europa League te halen (waarin overigens roemloos werd verloren van Manchester United).

Onder leiding van Keizer werd Ajax al snel uitgeschakeld in de voorronden van de Champions League en de Europa League. In de competitie staat Ajax momenteel tweede, op vijf punten van koploper PSV.

Lees ook op Business Insider

Supporters morren al een tijdje over het voetbal onder Keizer. Dat zou een stuk minder aantrekkelijk zijn dan onder Bosz. Ook het wisselbeleid van Keizer was een veelbesproken onderwerp.

Maar presteert de club echt zo matig als Van der Sar beweert? In Europees opzicht wel, maar in de competitie zijn de resultaten juist beter dan vorig seizoen, zoals het twitteraccount @GracenoteNL opmerkt: “Ajax pakte dit seizoen onder Marcel Keizer in de eerste 17 Eredivisie-duels 38 punten, 1 méér dan vorig seizoen na 17 duels onder Peter Bosz (37).”

Aanstaande zondag zit Michael Reiziger op de bank als Ajax voor eigen publiek tegen Willem II voetbalt. Hij wordt geassisteerd door Winston Bogarde, die sinds dit seizoen ook zijn assistent bij Jong Ajax is.

Ondertussen is Ajax op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Volgens De Telegraaf heeft de club Erik ten Hag op het oog, de huidige coach van FC Utrecht. Ten Hag zou in zijn huidige contract hebben staan dat hij voor 700.000 euro mag vertrekken bij de huidige nummer zes van de eredivisie.

De 47-jarige trainer is een goede bekende van Marc Overmars, de directeur voetbalzaken van Ajax. Beiden hebben een verleden bij Go Ahead Eagles.

LEES OOK: Deze 9 voetballers gingen zakelijk ten onder

MIS OOK NIET: Ajax verliest de Europa League-finale en loopt zo een bonus van ruim €16 miljoen mis