Ajax en de familie van voetballer Abdelhak Nouri hebben een schikking getroffen van 7.850.000 euro. Dat heeft de club uit Amsterdam laten weten. De procedure die de familie bij de arbitragecommissie van de KNVB had aangespannen, is derhalve beëindigd.

In juli 2017 werd Nouri tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk getroffen door een hartstilstand. De middenvelder liep daarbij ernstige en blijvende hersenschade op. Ajax gaf later toe dat de medische zorg in de eerste fase op het veld niet afdoende was. De club erkende daarmee ook aansprakelijkheid als werkgever voor de gevolgen daarvan.

De schikking betreft onder meer het verlies van de mogelijkheid om te werken en smartengeld. Ajax blijft daarnaast de kosten betalen van de verpleging en verzorging van Nouri. Dat doet de club al sinds de zomer van 2017.

“Het is goed dat er overeenstemming is bereikt, waardoor we dit af kunnen sluiten”, zegt algemeen directeur Edwin van der Sar van Ajax in een verklaring. “We realiseren ons allemaal dat daarmee het leed voor Abdelhak en zijn naasten niet voorbij is. Het blijft een enorm verdrietige situatie, zo voelen wij dat hier bij Ajax ook.”

Van der Sar vervolgt: "Wij hebben veel waardering voor de manier waarop de familie dag en nacht met ontzettend veel liefde en aandacht voor Abdelhak zorgt. Als ik bij hem langs ga word ik ook altijd met open armen door de familie ontvangen. Dat geldt ook voor andere Ajax-collega’s en dat waarderen wij enorm."

Mohammed Nouri, vader van Abdelhak, zegt in dezelfde verklaring: "Aankomende zomer is het vijf jaar geleden dat Abdelhak door het noodlot is getroffen. De afgelopen jaren hebben in het teken gestaan van zijn verzorging. Dat heeft ons naast alle moeilijke momenten ook heel veel kostbaars opgeleverd. Vooral het besef dat Abdelhak voor veel mensen een verpersoonlijking is van saamhorigheid en verbroedering. Dat is een enorm troostende gedachte."

LEES OOK: 7 dingen die je moet weten over Marc Overmars, de oud-voetballer en Ajax-directeur die is opgestapt wegens grensoverschrijdend gedrag