• Airbus verkoopt dit jaar waarschijnlijk meer dan 2.000 vliegtuigen.
  • Dit zou aanzienlijk meer zijn dan het huidige verkooprecord van ongeveer 1.800 vliegtuigen in een jaar, dat volgens Reuters stamt uit 2014.
  • Ook doet Airbus het dit jaar een stuk beter dan zijn grote Amerikaanse concurrent Boeing, die volgens Bloomberg blijft steken op 1.200 verkochte vliegtuigen.
  • Lees ook: Schiphol kan 483.000 vluchten aan in 2024: KLM reageert opgetogen

De Europese vliegtuigbouwer Airbus verkoopt dit jaar waarschijnlijk een recordaantal vliegtuigen, zo meldt persbureau Reuters.

Vorige week vrijdag ontving Airbus nog een bestelling van Turkish Airlines voor 220 vliegtuigen, bestaande uit voornamelijk het type A321neo. Dinsdag bestelden het Britse easyJet en het Duitse Lufthansa respectievelijk 157 A320neo’s en 40 A220’s.

De totale verkoopcijfers over 2023 maakt Airbus pas in januari bekend. Maar volgens persbureau Bloomberg gaat het om ruim 2.000 vliegtuigen.

Dit zou aanzienlijk meer zijn dan het huidige verkooprecord van ongeveer 1.800 vliegtuigen in een jaar, dat volgens Reuters stamt uit 2014.

Ook doet Airbus het dit jaar een stuk beter dan zijn grote Amerikaanse concurrent Boeing, die volgens Bloomberg blijft steken op 1.200 verkochte vliegtuigen.

"Het lijkt erop dat na drie jaar van niet te veel uitgeven, de sluizen weer open staan", zegt Tobias Fromme van marktonderzoeker Bernstein tegen Bloomberg over de stijgende verkopen.

Boeing doet betere zaken in Dubai, Airbus in Parijs

Het lukte Boeing wel om meer orders dan Airbus in de wacht te slepen tijdens de Dubai Airshow in november. Dit hadden de Amerikanen grotendeels te danken aan Emirates: de luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten plaatste een order voor 95 vliegtuigen.

Airbus deed juist betere zaken op de grotere Paris Air Show in juni en lijkt Boeing voor het vijfde jaar op rij te gaan verslaan wat betreft verkoopcijfers.

LEES OOK: De privévliegtuigen van Elon Musk maakten dit jaar al 441 vluchten – dat zorgt voor een CO2-uitstoot die naar schatting 300 keer zo hoog is als die van de gemiddelde Amerikaan